HomeCurrent Gk PracticeGK Current Practice Set Hindi 69

GK Current Practice Set Hindi 69

current gk practice set

currentgktoday current affairs 2020


यहां, मैं उन शिक्षार्थियों के लिए आज जीके करंट अफेयर्स प्रश्न 2020 प्रदान कर रहा हूं जो प्रतियोगी परीक्षाओं की तैयारी कर रहे हैं। और इसमें हमने डेली जीके के आसपास के सबसे महत्वपूर्ण प्रश्नों के उत्तर अपडेट किए हैं। हमने आपके लिए सामान्य ज्ञान स्तर को बढ़ाने के साथ-साथ प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए कुछ प्रश्न एंड आंसर को तैयार किया है ताकि आप इन प्रश्न को पढ़कर आने ववाली परिक्षयों की तैयारी कर सके


Q 1. भारतीय नेपोलियन की उपाधि किसके द्वारा दी जाती है
उत्तर:। समुद्रगुप्त
प्रश्न 2. भगवान के साथ आयुर्वेद का मान्य उपचार क्या है?
Ans .. धनवंतरी
Q 3. निम्नलिखित में से किसने कहा है कि सरकार ने हाल ही में देश में पहला राष्ट्रीय पुलिस विश्वविद्यालय स्थापित करने का प्रस्ताव दिया है?
उत्तर:। श्री किशन रेड्डी
Q 4. धान प्रधानमंत्री ग्राम सड़क योजना (PMGSY-III) के लिए कितना केंद्र आवंटित किया गया?
उत्तर:। Rs.80,250 करोड़
Q 5. नागर विमानन महानिदेशालय (DGCA) के महानिदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
उत्तर:। अरुण कुमार
Q 6. पूर्व भारतीय क्रिकेटर का नाम बताइए, जो संयुक्त राज्य अमेरिका की क्रिकेट टीम के अंतरिम कोच के रूप में पदभार संभाले हुए हैं।
उत्तर:। किरण मोरे
Q 7. किस फिल्म ने सार्क महोत्सव 2019 के 9 वें संस्करण में चार पुरस्कार जीते हैं?
उत्तर:। Nagarkirtan
Q 8. किस देश के शोधकर्ताओं ने पाया है कि इलेक्ट्रॉनिक सिगरेट ब्रेन स्टेम सेल्स को नुकसान पहुंचाती हैं?
उत्तर:। अमेरिका
Q 9. किस राज्य सरकार ने भाजपा के वरिष्ठ नेता कलराज मिश्र को राज्यपाल नियुक्त किया है?
उत्तर:। हिमाचल प्रदेश
Q 10. 2019 विश्व युवा कौशल दिवस 15 जुलाई को थीम के साथ मनाया गया
उत्तर:। जीवन और काम के लिए सीखना सीखना


current affairs in english

Here, I am providing GK Current Affairs Question 2020 today for those learners who are preparing for competitive exams. And in this we have updated answers to the most important questions around the Daily GK. We have prepared some questions and answers for competitive exams, so that you can read these questions and prepare for the upcoming examinations.


Q 1. The title of Indian Napoleon is given by
Ans. Samudragupta
Q 2. What is the valid treatment of Ayurveda with God?
Ans .. Dhanvantari
Q 3. Who among the following has said that the government has recently proposed to set up the first National Police University in the country?
Ans. Mr. Kishan Reddy
Q 4. How much Center allocated for Paddy prime ministerial Village Road Scheme (PMGSY-III)?
Ans. Rs.80,250 Crore
Q 5. Who has been appointed as the Director-General of Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?
Ans. Arun Kumar
Q 6. Name the former Indian cricketer, who takes over as the interim coach of the United States cricket team.
Ans. Kiran More
Q 7. Which film has won four awards in the 9th edition of the SAARC Festival 2019?
Ans. Nagarkirtan
Q 8. Researchers from which country have found that electronic cigarettes harm brain stem cells?
Ans. The us
Q 9. Which state government has appointed senior BJP leader Kalraj Mishra as the Governor?
Ans. Himachal Pradesh
Q 10. 2019 World Youth Skills Day was celebrated with the theme on 15 July
Ans. Learning to learn for life and work

current affairs 2020, currentgktoday, current affairs practice set

GK Current Practice Set Hindi 69 1
Yashhuuhttps://www.prepareexams.com
I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Latest Articles