GK Current Practice Set Hindi 67

28

current affairs 2020


prepare एक्साम्स ऑनलाइन किताब है इसके माध्यम से आने वाली परीक्षाओं की तैयारी कर सकते है. और आप बिलकुल फ्री में तैयारी कर सकते है. prepareexams पोर्टल में आप करंट अफेयर्स, भारत एवं विश्व सामान्य ज्ञान, परीक्षा सम्बंधित प्रश्न उत्तर हल किये गए क्वेश्चन एंड आंसर हल किये जाते है. इसमें आप अधिक तरीके से या एक सरल तरीके से यहाँ से क्वेश्चन को पड़ सकते है. और इसी पोस्ट की निचे आप अपनी विचार भी दे सकते है. आज के टाइम में करंट अफेयर्स को पड़ना बहुत ही जरुरी हो गया है. करंट अफेयर्स 2020 एंड currentgktoday

Jan suchna portal, jan suchna portal rajasthan 2019

Current affairs Quiz


Q 1.   क्वीन एलिजाबेथ ने किसे स्कॉटलैंड के चर्च की जनरल असेंबली में नया लॉर्ड हाई कमिश्नर नियुक्त किया गयाहै ?Ans.   प्रिंस विलियम

Q 2.   किस एयरलाइन्स में सरकार की 100% हिस्सेदारी बेचे जाने के लिए निविदाएं आमंत्रित की गईहै ?
Ans.   एयर इंडिया

Q 3.    अमेरिका के किस मशहूर बास्केटबॉल खिलाड़ी का कैलिफॉर्निया में एक हेलिकॉप्टर हादसे में निधन हो गया है?
Ans.    कोबे ब्रायंट

Q 4.     ग्रैमी अवॉर्ड 2020 में 18 वर्षीय पॉप सिंगर बिली एलिश को सबसे ज्यादा कितने ग्रैमी अवार्ड जीते है?
Ans.      5 ग्रैमी अवार्ड

Q 5.     किस राज्य की निवासी देश की पहली ट्रांसवुमन जर्नलिस्ट हिदी सादिया ने एर्नाकुलम के कारायोग्यम में अथर्व               मोहन के साथ शादी की है?
Ans.     केरल

Q 6.    धानमंत्री नरेंद्र मोदी को हाल ही में किस देश ने पहले सागरमाथा संवाद फोरम में हिस्सा लेने के लिए आमंत्रित               किया है?
Ans.    नेपाल

Q 7.    इतिहास में पहली बार किस देश ने अपने देश के नागरिकों को सऊदी अरब जाने के लिए अनुमति देने वाले               कानून पर हस्ताक्षर किये हैं?
Ans.    इज़रायल

Q 8.    भारत और किस देश के बीच हाल ही में नई दिल्ली में गंगा-वोल्गा वार्ता का आयोजन किया गयाहै ?
Ans.    रूस

Q 9.    एक रिपोर्ट के मुताबिक, पिछले कितने वर्ष में भारतीय रुपया एशिया की सबसे कमजोर मुद्राओं में से एक बन              गया है?
Ans.    एक वर्ष

Q 10.   प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी और ब्राजील के राष्ट्रपति जायर बोलसोनारो के बीच एमओयू के साथ कितने समझौतें पर             हस्ताक्षर हुएहै ?
Ans.    15 समझौतें


prepare exams is an online book, through this you can prepare for the upcoming exams. And you can prepare for absolutely free. In prepare exams portal you are asked Current Affairs, India and World General Knowledge, exam related questions, answers answered questions and answers are solved. In this, you may have to question it from here or in a simple way. And you can also give your views below this post. In today’s time it has become very important to study current affairs. Current Affairs 2020 and currentgktoday


Current Question In English 2020


Q 1. Who has been appointed the new Lord High Commissioner in the General Assembly of the Church of Scotland by Queen Elizabeth?
Ans. Prince William

Q 2. In which airlines have tenders been invited to sell 100% stake of the government?
Ans. Air India

Q 3. Which famous basketball player of America has died in a helicopter crash in California?
Ans. Kobe Bryant

Q 4. How many Grammy Awards have won 18-year-old pop singer Billy Elish in Grammy Awards 2020?

Ans. 5 grammy awards

Q 5. Hidi Sadia, the first transwoman journalist of the country who hails from which state, Atharva in Ernakulam’s Karayogam Married to Mohan?
Ans. Kerala

Q 6. Recently which country has invited Paddy prime minister Narendra Modi to participate in the first Sagarmatha Dialogue Forum?
Ans. Nepal

Q 7. For the first time in history, which country allowed citizens of their country to visit Saudi Arabia Has the law been signed?
Ans. Israel

Q 8. Recently, Ganga-Volga talks have been organized between India and which country in New Delhi?
Ans. Russia

Q 9. According to a report, in how many years has the Indian Rupee become one of the weakest currencies in Asia?
Ans. one year

Q 10. How many agreements have been signed with MoU between Prime Minister Narendra Modi and Brazilian President Jair Bolsonaro?
Ans. 15 agreements


Currentgktoday, current affairs2020, government jobs,