HomeCurrent Gk PracticeGK Current Practice Set Hindi 68

GK Current Practice Set Hindi 68

current affairs 2020

Jan suchna portal, jan suchna portal rajasthan 2019


आप इसमें करंट अफेयर्स के हिंदी में क्वेश्चन को पड़ सकते है इसमें पोस्ट में आपको सभी डे एंड डे अपडेट क्वेश्चन है आप इनको हिंदी में भी पड़ सकते है. और इसी पोस्ट में आप इंग्लिश में भी में क्वेश्चन को पड़ सकते है. अगर आपको क्वेश्चन हिंदी में पीडीऍफ़ को भी डाउनलोड कर सकते है अगर आपको क्वेश्चन की पीडीऍफ़ को पड़ना है तो आप निचे कमेंट सेक्शन में हमसे बात कर सकते है.


Current affairs Quiz

Q 1.   हाल ही में किसने भारत समेत कई देशों में फैले खतरनाक कोरोना वायरस को वैश्विक स्वास्थ्य आपदा घोषित               किया है?

Ans.   विश्व स्वास्थ्य संगठन

Q 2.  किस बैंक ने अपने ग्राहकों के लिए 24 × 7 “iBox” नाम से एक नई स्वयं-सेवा वितरण सुविधा शुरू की है?

Ans.   आईसीआईसीआई बैंक

Q 3.   मेडागास्कर में चक्रवात से प्रभावित लोगों की मदद के लिए ऑपरेशन वेनिला को किसने शुरू किया है?

Ans.    भारतीय नौसेना

Q 4.    किस अमेरिकी आईटी कंपनी ने अरविंद कृष्ण को भारतीय मूल का नया सीईओ नियुक्त करने की घोषणा की है?

Ans.    आईबीएम

Q 5.    कोरोना वायरस के कारण किस कंपनी ने चीन में अपना कार्यालय अस्थायी रूप से बंद कर दिया है?

Ans.    गूगल

Q 6.   प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने भारत के किस राज्य में आयोजित तीसरे वैश्विक आलू सम्मेलन को संबोधित किया है?

Ans.   गुजरात

Q 7.   हाल ही में किसे अमेरिका में भारत का राजदूत नियुक्त किया गया है?

Ans.   तरनजीत सिंह संधू

Q 8.    भारत ने इतिहास में पहली बार किस देश में हाल ही में टी-20 सीरीज़ जीती है?

Ans.    न्यूजीलैंड

Q 9.   पूर्व महिला हॉकी टीम की कप्तान सुनीता चंद्रा का हाल ही में निधन हो गया, उन्हें किस पुरस्कार से सम्मानित             किया गया?

Ans.   अर्जुन पुरस्कार

Q 10.  भारत की सेलर नेत्रा कुमानन ने अमेरिका में इतिहास रचते हुए लेजर रेडियल इवेंट में कौन सा मेडल जीता है?

Ans.   ब्रॉन्ज मेडल

Current affairs 2020, currentgktoday


You can post a questionnaire in Hindi of current affairs in this, in this post you have all the day and day updates question, you can also read them in Hindi. And in this post, you may also have questions in English. If you can also download PDF in question Hindi, if you have to read question PDF, you can talk to us in the comment section below.

Current affairs 2020 English


Q 1. Recently who has declared dangerous coronavirus spread in many countries including India as a global health disaster?
Ans. World Health Organization

Q 2. Which bank has launched a new self-service delivery facility named 24 × 7 “iBox” for its customers?
Ans. ICICI Bank

Q 3. Who has started Operation Vanila to help the people affected by the cyclone in Madagascar?
Ans. Indian Navy

Q 4. Which US IT company has announced the appointment of Arvind Krishna as the new CEO of Indian origin?
Ans. IBM

Q 5. Which company has temporarily closed its office in China due to Coronavirus?
Ans. Google

Q 6. Prime Minister Narendra Modi has addressed the third Global Potato Conference held in which state of India?
Ans. Gujarat

Q 7. Recently who has been appointed as India’s ambassador to America?
Ans. Taranjit Singh Sandhu

Q 8. India has won the recent T20 series for the first time in its history?
Ans. New Zealand

Q 9. Former women’s hockey team captain Sunita Chandra has passed away recently, which award was awarded to her?
Ans. Arjuna Award

Q 10. India’s medalist Netra Kumman created history in America by winning which medal in the laser radial event?
Ans. Bronze medal

Current affairs2020, currentgktoday, Jan suchna portal 2020

GK Current Practice Set Hindi 68 1
Yashhuuhttps://www.prepareexams.com
I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Latest Articles