Latest Posts

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz :  Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz : current GK English, latest current gk today,...

live attenuated SARS CoV 2 vaccine

live attenuated SARS CoV 2 vaccine Read Current Affairs in English live attenuated SARS CoV 2 vaccine : will be used in treatment of COVID-19 Virus.For...

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindi

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindiप्रिय छात्र, आज के करेंट अफेयर्स 8 अप्रैल 2020 को...

Today Current Affairs 8 April 2020

Today Current Affairs 8 April 2020:Latest Current Affairs with all basic data, Be the first to know...

GK Current Practice Set Hindi 63

current affairs 2019

daily current affairs

Work hard and move on

आजकल हर युवा गगोवर्नमेन्ट एक्साम्स की तैयारी कर रहा है.
कुछ स्टूडेंट घर पर बैठकर तैयारी करते है और कुछ स्टूडेंट कोचिंग सेण्टर को ज्वाइन करते है। करंट अफेयर्स का मतलब होता हर वो घटना जो हमारे आसपास हो रही है. या देश विदेश में हो चुकी है या होने वाली है. इसमें हर गवर्नमेंट एक्साम्स में इसकी इक अलग से एक्साम्स लिया जाता है। जिसके अंदर स्टूडेंट को इसका एक्साम्स पास करना बहुत ही जरुरी है. स्टूडेंट इसकी बहुत अच्छे तरीके से तैयारी भी करते है. इसी सब्जेक्ट के साथ साथ गोवेनमेंट एक्साम्स में इंग्लिश मैथ्स और रीजनिंग का एक्साम्स भी लिए जाते है जो भी स्टूडेंट इसकी तैयारी कर रहे है या करने वाले है और वह ऑनलाइन करंट अफेयर्स को पड़ रहे है तो वह इस वेबसाइट को विजिट करके तैयारी कर सकते है. और यहाँ से वह लेटेस्ट गवर्नमेंट जॉब्स की नोटिफिकेशन की जानकारी प्रपात कर सकते है. इसी के साथ इस वेबसाइट से रिजल्ट या एडमिट कार्ड की भी जानकारी प्राप्त कर सकते है और डेली करंट जीके की पोस्ट को देख सकते है और नोटफिकेशन को प्राप्त कर सकते है.
लेटेस्ट गवर्नमेंट जॉब्स , करंट अफेयर्स , डेली करंट अफेयर्स, टुडे जीके

 

Q 1.   टाइम मैगजीन ने साल 2019 के लिए पर्सन आफ दी ईयर  किसे चुना है ?

Ans.   ग्रेटा

Q 2.   हाल ही में पापुआ न्यू गिनी से अलग होकर कोनसा नया देश बन गया है ?

Ans.   बोगनविले

Q 3.    भारत और किस देश के बिच इंद्र अभ्यास  का आयोजन हालही में किया जा रहा है ?

Ans.    रूस

Q 4.    duchifat-3 किस देश के स्कूली छात्रों द्वारा बनाया गया  नेनो उपग्रह है जिसे हाल ही में श्रीहरिकोटा  द्वारा

प्रक्षेपित किया गया है?

Ans.  इजराइल

Q 5.   उत्तर  गुप्त युग में जो विश्वविध्यालय प्रसिद्ध हो गया था?

Ans.   नालंदा

Q 6.   भारतीय नेपोलियन की उपाधि किसे दी गई हैं ?

Ans.   समुद्रगुप्त

Q 7.   पहला ज्ञात गुप्त शासक कौन था ?

Ans.   श्रीगुप्त

Q 8.   रोमन साम्राज्य के साथ भारत का व्यापार रोम पर किसके द्वारा आक्रमण के साथ समाप्त होगया  ?

Ans.   हूणोंद्वारा

Q 9.    आर्यभट और वराहमिहिर के सुविख्यात नाम किसके युग के साथ सम्बंधित है ?

Ans.    गुप्तवंश

Q 10 . हाल ही में किस शहर ने राज्यपालों के 50 वें सम्मेलन का आयोजन किया ?

Ans. नई दिल्ली

 

Nowadays, every youth is preparing for exams.
Some students prepare at home and some students join the coaching center. Current Affairs means every incident that is happening around us. Or the country has been or is going to be abroad. In this, every government exam is taken separately. In which it is very important for the student to pass his exams. Students also prepare it very well. Along with this subject, English Maths and Reasoning Exams are also taken in the Govemment Exams. Whatever students are preparing or are going to do and they are facing online current affairs, then they can prepare by visiting this website. . And from here, he can get information about the latest government jobs notifications. Along with this, you can also get the result or admit card information from this website and can see the daily current GK post and get the notification.
Latest Government Jobs, Current Affairs, Daily Current Affairs, Today G.K.

current affairs

Latest Posts

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz :  Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz : current GK English, latest current gk today,...

live attenuated SARS CoV 2 vaccine

live attenuated SARS CoV 2 vaccine Read Current Affairs in English live attenuated SARS CoV 2 vaccine : will be used in treatment of COVID-19 Virus.For...

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindi

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindiप्रिय छात्र, आज के करेंट अफेयर्स 8 अप्रैल 2020 को...

Today Current Affairs 8 April 2020

Today Current Affairs 8 April 2020:Latest Current Affairs with all basic data, Be the first to know...

Jobs Notifications 2020

Are You searching for jobs? so you are at the right place

Don't Miss

Current Affairs Quizs GK Daily 1 October 2019

Quiz Current Affairs GK Daily 1 October 2019If someone wants to prepare for all the current GK, then he can do the current government...

14 September 2019 Current Affairs

Current Affairs 14 September 2019 : Dear Students ,Today we have come with Current Affairs of 14 September 2019 . PrepareExams is giving you Daily...

GK Current Question Mix Practice Set 3

Q 1. किस भारतीय startup ने बिलियन एडटेक प्राइज 2019 जीता ? Which Indian Startup Wins the Billion Adtech Prize 2019? Ans. दोस्त एजुकेशन (Friend education)Q...

IMPORTANT AIRPORT

Students can learn about the Importance of Airport on this website. Which is the Kones...

August Important Day 2020

August Important Day 2020 : August is the Eighth month of the year. festivals, events of national and international importance comes in the August month....

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.