HomeCurrent Gk PracticeGK Current Practice Set Hindi 65

GK Current Practice Set Hindi 65

Contents

current affairs 2019 and 2020 

currentgktoday current affairs 2019 and 2020 and today currentgktoday

In today’s time, every young government is preparing for exams. Some students are preparing for sitting at home and some students join the coaching centre and prepare for current affairs. Students who do the preparation from across the house. For them, this website can prove to be a better one.

What is current affairs

If current affairs are understood it is of two words. Current means that which is happening near or has happened near us. If any exams are taken by the government, then it takes exams of GK, in which it is seen that the grip of this student inside the current affairs Or they have had The preparations which go to the questions in our website are given questions and answers for the year 2019-20, to study it properly and prepare for the exams and it is for the candidates who appear in the major competitive examinations to be held in the country in the year 2019-2020. Also for other students and from the point of view of general knowledge, question and Answer will prove useful.


Q 11.   2019 वर्ष  शांति का नोबेल पुरुस्कार अबी अहमद अली को प्रदान किया गया था वे  देश के प्रधानमंत्री थे?

Ans.    इथियोपिया

Q 12.   किस बेगम ने 1857 के विद्रोह में अंग्रेजो के खिलाफ लड़ाई में अवध रियासत का नेतृत्व  था?

Ans.    बेगम हजरत महल

Ans.    भारतीय सविधान के अनुछेद 5  से 11 किस्से संबधित है?

Q 13.   भारत की नागरिकता से

Q 14.   माउंट एटना नामक  सक्रिय ज्वालामुखी यूरोप  के किस देश में स्थित है?

Ans.     इटली

Q 15.   विटामिन बी-1  की कमी में मनुष्य में कोनसा रोग होता है?

Ans.    बेरी-बेरी

Q 16.    1947 सन  के बाद ओलिंपिक खेलों  में पहला वयक्तिगत पदक जितने वाला भारतीय खिलाडी कोण था ?

Ans.    के. दी जाधव (कुश्ती )

Q 17.  मानव सेवा संघठन रेड क्रॉस का मुख्यालय कहां स्थित  है?

Ans.    जेनेवा (स्विज़रलैंड ) में

Q 18.  सन 1927 में प्रकाशित मदर इंडिया नामक प्रसिद्ध पुस्तक किसने लिखी थी ?

Ans.    कैथरीन मेयो

Q 19.   इजरयाल किस महाद्रीप में स्तिथ है ?

Ans.     एशिया


currentaffairs2020, currentaffairs in hindi, current affairs

jansuchna portal , jan schna portal rajasthan 2019 , जन सूचना पोर्टल


यदि करंट अफेयर्स को समझा जाए तो यह दो शब्दों का है। वर्तमान का अर्थ है, जो हमारे निकट हो रहा है या हुआ है। यदि कोई परीक्षा सरकार द्वारा ली जाती है, तो वह जीके की परीक्षा लेती है, जिसमें यह देखा जाता है कि इस छात्र की करंट अफेयर्स के अंदर पकड़ है या उनकी तैयारियाँ हैं जो हमारी वेबसाइट में प्रश्नों के लिए जाती हैं और उन्हें प्रश्न दिए जाते हैं। वर्ष 2019-20 के लिए उत्तर, इसे ठीक से अध्ययन करने और परीक्षा की तैयारी करने के लिए और यह उन उम्मीदवारों के लिए है जो वर्ष 2019-2020 में देश में आयोजित होने वाली प्रमुख प्रतियोगी परीक्षाओं में उपस्थित होते हैं। अन्य छात्रों के लिए भी और सामान्य ज्ञान के दृष्टिकोण से, प्रश्न और उत्तर उपयोगी साबित होंगे।

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles