GK Questions and Answers on Teachers Day

GK Questions and Answers on Teachers Day

Teachers Day 2020: The day of 5th September is observed as Teachers Day annually in India. The day memorialises the birthday of Dr Sarvepalli Radhakhrishnan who was a philosopher and also a teacher and he made a lot of efforts in order to contribute to the field of education. He used to say that “teachers should be the best minds in the country”.

As we all know that The role of teachers is very important. teachers are believed as the cornerstones of our future. teachers roles as a foundation for producing responsible people and good human beings. here we are going to provide you with GK Questions and Answers on Teachers Day.

1. India has been observing Teachers’ Day Since?

A. 1962
B. 1970
C. 1975
D. 1978


Answer: A

2. Teachers Day originated is observed as the birthday of?

A. Jawaharlal Nehru
B. Indira Gandhi
C. Dr Sarvapalli Radhakrishnan
D. None


Answer: C

Also ReadGK Questions and Answers on Dr Sarvepalli Radhakrishnan

3. Which is the statement is/are correct about Dr Sarvepalli Radhakrishnan?

A. He was chosen the first Vice President of India and was named to the constituent assembly of India.
B. In 1954 he was honoured with Bharat Ratna award.
C. In the year, He was given the Peace Prize of the German Book Trade.
D. All

Answer: D

4. Name of the person that said that “Teaching is not a profession, a way of life”?

A. Dr. Radhakrishnan
B. Swami Vivekananda
C. Indra Gandhi
D. PM Modi

Answer: D

5. In which year, Dr Radhakrishnan was elected as the President of India?

A. 1960
B. 1962
C. 1965
D. 1972

Answer: B


6. In which year, the University Education Commission was established?

A. 1948
B. 1955
C. 1958
D. 1960

Answer: A

7. In the year 1931, Dr Sarvapalli Radhakrishnan was chosen as the Vice-Chancellor of which University?

A. Mysore University
B. Andhra University
C. Karnataka University
D. Delhi University

Answer: B

8. Teachers Day is observed on which date in the country?

A. 5 November
B. 5 December
C. 5 September
D. 5 October

Answer: C

9. Tell us who was the teacher of Lord Krishna?

A. Dronacharya
B. Sandipani Muni
C. Rishi Visishtha
D. Garga Muni

Answer: B

10. Dr Radhakrishnan completed his Post Graduation In which subject?

A. Science
B. Commerce
C. History
D. Philosophy

Answer: D

About Yashhuu

GK Questions and Answers on Teachers Day 1I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment