GK Current Practice Set English 58

0
12

current affairs 2019

current affairs 2020


This question of current affairs can prove to be better for the candidates as well as the students who appear in all the examinations to be held in the year 2019.
Students prepare for government exams so that they can get a good job, but if the question of current affairs is asked in all the exams of the government in today’s time. It has also taken a separate exam in which all questions of current are asked, some old GK of 2 – 4 months is also asked. Many times students do not have to pay attention to these questions. And go on to give exams, which they spread to exams. Or that student Puran GK is not available, some students sit at home and prepare for exams. And some students join the coaching center for the preparation of exams. Students who are sitting at home preparing for current affairs or government or any exams. This website can prove to be better for those students. It is very important to read Student Current Affairs. At the same time, it is very important to study other subjects.

current affairs 2019, current gk old, current affairs 2020, daily current gk, government jobs

Go ahead and touch the floor


Q 22.    On October 8, 2019, the Indian Air Force has received Rafale, counted in the world’s most power-style fighter jet?

Ans.     France

 

Q 23.     Who is the Indian wrestler to win three medals at the World Wrestling Championship?

Ans.    Bajrang Punia

 

Q 24.     From where will the bullet train be run in India?

Ans.     Ahmedabad to Mumbai

 

Q 25.    The provision of fundamental rights in Indian constitution has been taken from the constitution of

which country?

Ans.      By constitution of america

 

Q 26.       Jend Avesta is a sacred book related to which religion?

Ans.       Zoroastrianism

 

Q 27.       In which year was the Reserve Bank of India established?

Ans.       In the year 1935

 

Q 28.       The city of Vienna, the capital of Austria, is on the bank of which river?

Ans.       Danube River

 

Q 29.       In the year 1576, who fought the famous Haldighati war against the Mughals?

Ans.       Maharana Pratap

 

Q 30.       The Planning Commission of India has been replaced by which

organization/commission?

Ans.       NITI Aayog

 

Q  31.      Which scientist was awarded the Nobel Prize for getting the virus as the first crystal?

Ans.       W. M. Stanley


वर्ष 2019 में आयोजित होने वाली सभी परीक्षाओं में शामिल होने वाले उम्मीदवार के साथ ही और स्टूडेंट के लिए यह करंट अफेयर्स के क्वेश्चन बेहतर साबित हो सकते है.
स्टूडेंट गवर्नमेंट एक्साम्स की तैयारी करते है ताकि वह अच्छी जॉब को हांसिल कर सके पर अगर आज के टाइम में गवर्नमेंट के सरे एक्साम्स में करेंट्य अफेयर्स के क्वेश्चन को जरूर पूछा जाता है. इसका इक अलग से एक्साम्स भी लिया है जिसमे करंट के सभी क्वेश्चन को पूछा जाता है कुछ 2 – 4 मंथ का पुराना जीके भी पूछा जाता है. कई बार स्टूडेंट इन क़ुएस्टॉन को ध्यान से नहीं पड़ते है. और एक्साम्स देने चले जाते है जिसे की वह एक्साम्स में फ़ैल हो जाते है. या वह स्टूडेंट पुराण जीके नही पड़ते है कुछ स्टूडेंट तो घर पर बैठकर ही एक्साम्स की तैयारी करते है. और कुछ स्टूडेंट एक्साम्स की तैयारी के लिए कोचिंग सेण्टर को ज्वाइन करते है. जो स्टूडेंट घर पर बैठकर करंट अफेयर्स या गवर्नमेंट या किसी भी एक्साम्स की तैयारी कर रहे है. यह वेबसीटे उन स्टूडेंट के लिए बेहतर साबित हो सकती है. स्टूडेंट करंट अफेयर्स को पढ़ना बहुत ही जरुरी है. इसी साथ दूसरे सब्जेक्ट को पड़ना भी बहुत जरुरी है.

current affairs 2020, current affairs 2019, daily current gk , government jobs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here