GK Current Practice Set 56 English

0
30

current affairs 2019


latest gk and current affairs question


From the point of view of general knowledge for all the students appearing in the examinations in the country in 2019, as well as other students, these questions will prove useful.
If student current affairs are carefully attended by students, then they can easily get government jobs. And students have current affairs or they join the coaching center for this, so that they can read it and prepare for the exams if we talk about the news paper that we have in the news. That news is also part of the current. Some questions come out of those news. Current Affairs 2019, Current Affairs 2020, Current GK


Touch big and success

Q 1.  Who has been awarded the World Persid Golden Goalkeeper Award of Bill & Melinda Gads Foundation for the Swachh Bharat Abhiyan in September 2019?

Ans.   To Narendra Modi

Q 2.  The name Sek Persid is the author and angle of the famous book?

Ans.   Jhumpa Lahiri

Q 3.   In which state is the Kudankulam Nuclear Nuclear Power Project located?

Ans.  Tamil Nadu

Q 4.   Which British Governor General of India is called the father of local governance?

Ans.   Lord Ripon

Q 5.    Which freedom fighter first called Mahatma Gandhi as ‘Father of the Nation’?

Ans.    Subhash Chandra Bose

Q 6.     Srikanth Kidambi is the Persid player of which sport awarded the Arjuna Award?

Ans.     Badminton

Q 7.     What was the ‘dynamo’ device that converted mechanical energy into electrical energy?

Ans.     Michael Farrado

Q 8.    Who issues a rupee note in India?

Ans.    Ministry of Finance (Government of India)

Q 9.     What is the minimum age of a candidate to contest Lok Sabha elections?

Ans.     25 years

Q 10.     On what day was the United Nations established?

Ans.    October 24, 1945

 

current affairs 2020, current 2019, static gk, government jobs


वर्ष 2019 में देश में होने वाली सभी परीक्षाओं में शामिल होने वाले उम्मीदवारों के साथ ही अन्य स्टूडेंट्स के लिए सामान्य ज्ञान की द्रष्टि से ये प्रश्न उपयोगी साबित होंगे
अगर स्टूडेंट करंट अफेयर्स को स्टूडेंट ध्यान से पड़ते है तो वह गवर्नमेंट जॉब्स को आसानी से हांसिल कर सकते है. और स्टूडेंट करंट अफेयर्स को पड़ते ह या इसके लिए वह कोचिंग सेंटर को ज्वाइन करते है तरह से इसे पड़ सके और एक्साम्स की तैयारी कर सके अगर हम बात करें न्यूज़ पेपर की जो उसमे हम न्यूज़ को पड़ते है। वह न्यूज़ भी करंट का ही हिस्सा होती है. उन न्यूज़ में से ही कुछ क्वेश्चन निकलकर आते है. करंट अफेयर्स 2019 , करंट अफेयर्स 2020 , करंट जीके