HomeDaily Current Affairs QuizsDaily Current Affairs Quiz 14 July 2022

Daily Current Affairs Quiz 14 July 2022

Daily Current Affairs Quiz 14 July 2022: it is based on Current Affairs 2022 and Important News. Current Affairs Quiz for Bank Exams 2022 questions will help candidates in scoring marks for the General Awareness Section of the upcoming exams like IBPS PO/Clerk Mains, SBI PO Mains and SEBI Grade A Prelims. every candidate must attempt the Current Affairs Quiz.

1)As per the WEF Gender Gap Index 2022, What is the rank of India?

A) 135th
B) 140th
C) 142nd
D) 132nd

Answer: A

Explanation: As per the annual Gender Gap Report 2022 of the World Economic Forum (WEF)India has been ranked at 135th place in terms of gender parity. in the last year 2021, India’s rank was 140 among 156 nations. 

2) Which Indian state and city have been named in Time magazine’s list of the world’s 50 greatest places of 2022?

A) Kerala And Ahmedabad
B) Kerala And Jaipur
C) Kerala And Mumbai
D) Tamil Nadu And Ahmedabad

Answer: A

Explanation: TIME magazine has listed Ahmedabad city and the state of Kerala among the “50 extraordinary destinations to explore” in its list of the world’s greatest places of 2022. The list includes 50 extraordinary destinations to explore around the world.

3) “The McMahon line: A century of discord” book is authored by?

A) General Nirmal Chander Vij
B) General JJ Singh
C) General Vijay Kumar Singh
D) General Manoj Mukund Naravane

Answer: B

Explanation: The Governor of Himachal Pradesh, Rajendra Vishwanath Arlekar has released a book titled “The McMahon line: A century of discord” which has been authored by General JJ Singh (Retd), the former Governor of Arunachal Pradesh and former Chief of Army Staff (CoAS).

4) Arjun Babuta won a gold medal for India in which sports?

A) Wrestling
B) Archery
C) Tennis
D) Shooting

Answer: A

Explanation: Young Indian shooter Arjun Babuta has won a gold medal in the men’s 10m air rifle event and opened the country’s account in the ongoing ISSF World Cup. Arjun Babuta defeated USA’s Kozeniesky 17-9 in a rather one-sided contest.

5) Recently, PM Modi inaugurated the Deoghar Airport, it is located in which state?

A) West Bengal
B) Jharkhand
C) Kerala
D) Madhya Pradesh

Answer: B

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Deoghar Airport in Jharkhand on July 12, 2022. Chief Minister Hemant Soren was also present during the event. PM Modi also laid the foundation and inaugurated projects worth ₹ 16,800 crores, including a 657-acre airport built at a cost of ₹ 401 crores.

6) Jyothi Surekha Vennam wins a gold medal for India at The World Games 2022 in Birmingham in which sports?

A) Wrestling
B) Archery
C) Tennis
D) Shooting

Answer: B

Explanation: Indian archery pair of Jyothi Surekha Vennam and Abhishek Verma won the bronze medal in the compound mixed team event after defeating Mexico’s Miguel Becerra and Andrea Becerra 157-156 at the 2022 World Games in Birmingham, USA.

7) Meena Hemchandra was appointed as the part-time Chairman of which bank?

A) DBS Bank
B) Axis Bank
C) Karur Vysya Bank
D) Airtel Payments Bank

Answer: C

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has given its approval to the appointment of former RBI executive Meena Hemchandra as non-executive independent (part-time) Chairman of the private sector lender Karur Vysya Bank for a period of three years.

8) Avdhash Kaushal died at 84 due to a prolonged illness, was a noted ———– by profession.

A) Social Worker
B) Cricketer
C) Author
D) Politician

Answer: A

Explanation: Noted social worker and Padma Shri awardee Avdhash Kaushal died at the age of 84 at a private hospital in Dehradun due to a prolonged illness. Kaushal founded the non-governmental organisation (NGO), Rural Litigation and Entitlement Kendra (RLEK) in the late 1970s for development work amongst tribal hill communities in the areas of Jaunsar-Bawar, a tribal belt of Dehradun district.

9) As per the Gender Gap Index 2022 released by WEF, which country has ranked 1st?

A) Noway
B) Iceland
C) Singapore
D) Greece

Answer: B

Explanation: Iceland has maintained its top position as the world’s most gender-equal country, among 146 nations on the index.

10) Union Textiles Minister Piyush Goyal inaugurated the National Institute of Fashion Technology (NIFT) in which city?

A) Gurugram
B) Hisar
C) Panchkula
D) None

Answer: C

Explanation: Union Textiles Minister Piyush Goyal inaugurated the new campus of the National Institute of Fashion Technology (NIFT) at Panchkula. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar was also present during the event.

******** End ********

★★★★  You Can Also Read  ★★★★

Computer Awareness Quiz Questions Set (Banking)
Read Daily Current Affairs Topic Wise
Daily Current Affairs Quiz (Current GK Test)
Static Gk Quiz Questions and Answers

📣 Prepare Exams is now on Facebook, Twitter, Instagram, YouTube Channel, and Google News to get all the latest News first Like, Follow and bookmark our website @ PrepareExams.com.

For all the latest Updates, download PrepareExams App.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles