GK Current Question Mix Practice Set 9

Q 61. किस बैंक ने MSME बिल descounting के लिए मिक्स CHANGE ट्रेड्स प्लेटफार्म के साथ साझेदारी की ?
Which bank shared the mix with the CHANGE TRADES platform for discounting the MSME bill?
Ans. बैंक ऑफ़ MH

Q 62. किस बैंक ने NRI के लिए पेपर लेस खाता खोलने की सुविधा उपलब्द की ?
Which bank did the facility to open paper lace account for NRI?
Ans. IDBI

Q 63. 2019 में विशव प्रतिरक्षण सप्ताह कब मनाया जा रहा है ?
When is the World Immunization Week celebrated in 2019?
Ans. 24 व 30 अप्रैल (24 and 30 April)

Q 65. npci के एपीआई प्लेटफार्म पर डेबिट कार्ड बेस्ट-इ -मेडेट लांच करने वाला पहला डेस्टिनेशन बैंक कोनसा है ?
What is the first destination bank to launch debit card Best-e-MADet on npci’s API platform?
Ans. कोटक महिंद्रा बैंक (Kotak Mahindra Bank)

Q 66. किस देश ने विशव के पहले तैरते परमाणु ऊर्जा प्लांट का परीक्षण किया ?
Which country has tested the first floating nuclear power plant?
Ans. रूस

Q67. भारतीय अमेरिका कला परिषद का ब्रांड एम्बेस्टर किसे नियुक्त किया ?
Who is the brand ambassador of the Indian American Arts Council?
Ans. विकास खना [vikas Khanna]

Q 68. डिफेंस एकाउंट्स का कंट्रोलर जनरल किसे नियुक्त किया ?
Who appointed as Controller General of Defense Accounts?
Ans. राजेंद्र कुमार नायक [rajender kumar nayak]

Q 69. RBI ने किस समिति की सिफारिश के बाद नाबार्ड तथा NHB में अपनी हिस्सेदारी Government को बेचने का निर्णय लिया ?
After the recommendation of the committee, the RBI decides to sell government its stake in NABARD and NHB?
Ans. नरसिम्हन समिति (Narasimhan Committee)

Q 70. स्टार्टअप ब्लिंक 2019 स्टार्टअप इकोसिस्टम रैंकिंग में इंडिया कोन सा स्थान है ?
which one India has placed in the Startup Blink 2019 Startup Ecosystem Ranking?
Ans. 17 वां (17 th)

About Yashhuu

GK Current Question Mix Practice Set 9 1I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment