GK Current Question Mix Practice Set 8

Q 51. विश्व के सबसे बड़े आर्टिफीसियल intelligance शिखर सम्मेलन आयोजन किस देश में किया जायेगा ?
In which country will the world’s largest artificial intelligence summit be held?
Ans. UAE

Q 52. अंतर्राष्ट्रीय हॉकी महासंघ में स्वास्थ्य और सुरक्षा समिति के अध्यक्ष कौन ?
Who was the president of the Health and Safety Committee at the International Hockey Federation?
Ans. विभु कल्याण नायक (Vibhu Kalyan Nayak)

Q 53. फिलिस्तान के नई प्रधानमंत्री का नाम ?
Name of the new Prime Minister of Palestine
Ans. महोमद इइताये (महोमद इइताये )

Q 54. तटीय आर्द क्षेत्रों के सरक्षण के लिए केंद्रीय समुद्री मत्स्य अनुसधान संस्थान ने किस वैज्ञानिक संस्थान से settlement किया ?
Which Institute of Central Marine Fisheries Research Institute did a settlement for the protection of coastal areas?
Ans. स्पेस एप्लीकेशन सेण्टर (Space Application Center)

Q 55. ICC ने किस संगठन के साथ मिलकर CWC 2019 में One Day For चिल्ड्रन का आयोजन किया ?
In conjunction with which organization did the ICC conduct One Day For Children in CWC 2019?
Ans. UNICEF

Q 56. भारत सरकार के किस मंत्रालय के अधीन हिन्द-प्रशांत खंड की स्थापना हुई ?
Under which Ministry of Indian Government, the Indian Peninsula section was established?
Ans. विदेश मंत्रालय (foreign Ministry)

Q 57. नेपाल ने अपना प्रथम उपग्रह लांच किया जिसका नाम है ?
Nepal launched its first satellite, whose name is?
Ans. नेपाली सैट-1 (Nepalese set-1)

Q 58. स्ट्रीट चाइल्ड क्रिकेट वर्ल्ड कप के लिए भारतीय टीम का सद्भावना दूत (गुडविल ऐंबैसडर) किसे बनाया गया है ?
Who is the Goodwill Ambassador of the Indian Team for the Street Child Cricket World Cup?
Ans. मिताली राज (Mitali Raj)

Q 59. किस देश में 220 Million ईयर पुराने डायनासोर जीवाश्म प्राप्त हुए है ?
In which country 220 million-Year-old dinosaur fossils have been received?
Ans. अर्जेटीना (Argentina)

Q 60. रॉयल सोसाइटी फॉलो शिप प्राप्त करने वाली पहली भारतीय महिला वैज्ञानिक कौन है. ?
Who is the first Indian female scientist to receive the Royal Society Follow Ship?
Ans. गगनदीप कंग (Gagandeep kang )

About Yashhuu

GK Current Question Mix Practice Set 8 1

I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment