GK Current Question Mix Practice Set 6

Q 31. किस देश 45 Days का माउंट एवरेस्ट क्लीन कैंपेन लांच किया ?
Which country launched 45 Days Mount Everest Clean Campaign?
Ans. नेपाल (Nepal)

Q 32. इग्नू ने किस स्टॉक एक्सचेंज के साथ मिलकर GST पर जागरूकता कार्यक्रम लांच किया है?
Eganooo launched an awareness program for GST in collaboration with which stock exchange?
Ans. बोम्बे स्टॉक एक्सचेंज (Bombay Stock Exchange)

Q 33. किस देश ने 1 शहर में 24 घंटे में सर्वाधिक झंडे फहराने का विशव रिकॉर्ड बनाया ?
Which country made a world record of flagging the most flags in the 1 city in 24 hours?
Ans. बेरुत (Beirut)

Q 34. किस कम्पनी ने फिलिपिंस की कम्पनी स्प्लैश का अधिग्रहण किया ?
Which company acquired the company Splash of Filipinos?
Ans. विप्रो (Wipro)

Q 35. अंतरराष्ट्रीय नृत्य दिवस कब मनाया जाता है ?
International Dance Day is celebrated?
Ans. 29 अप्रैल (29 April)

Q 36. टाइम्स पत्रिका के शीर्ष 100 लोगों में कोनसे भारतीय शामिल है
? Who among the top 100 people of Times Magazine is included?
Ans. मुकेश अंबानी (Mukesh Ambani)

Q 37. वायु सेना का उपप्रमुख कौन है. ?
Who is the Deputy Chief of the Air Force. ?
Ans. राकेश कुमार सिंह भदौरिया (Rakesh Kumar Singh Bhadauria)

Q 38. भारत ने मलेरिया उन्मूलन के लिए कोनसा अभियान लांच किया है ?
India has launched a campaign Which one for eradicating malaria?
Ans. मेरा इंडिया (My India )

Q 39. चीन एंड पाक के साथ लगने वाली सीमा के साथ सुरंगो के निर्माण के लिए NHPC के साथ समझोता किया ?
Agreement with NHPC for construction of tunnels along the border with China and Pak?
Ans. भारतीय सेना (Indian Army)

Q 40. भवन निर्माण के लिए डिज़ाइन नीति तैयार करने के लिए केन्द्रीय लोक निर्माण विभाग समिति के अध्यक्ष ?
The President of the Central Public Works Department committee to prepare a design policy for building
construction?
Ans. M.K शर्मा (M.K SHARMA )

About Yashhuu

GK Current Question Mix Practice Set 6 1I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment