GK Current Question Mix Practice Set 5

GK Current Question Mix Practice Set 5

Q 21. CSIR ने किस द्रीप के निवासियों का जेनेटिक अध्ययन किया ?
CSIR did a genetic study of the inhabitants of which planet?
Ans. लक्षद्रीप (Lakshadweep)

Q 22. शेख मुजीबुर रहेमान की जीवनी पर बनी फिल्म किसके द्वारा निर्देशित की गयी ?
The film based on the biography of Sheikh Mujibur Rahman was directed by Whose?
Ans. श्याम बेनेगल फील्म मेकर इंडिया (Shyam Benegal Filmmaker India)

Q 23. किस भारतीय को सयुक्त राष्ट्र के सतत विकास लक्ष्य का एडवोकेट नियुक्त किया गया ?
Which Indian was appointed an Advocate of Sustainable Development Target of the United Nations?
Ans. दिया मिर्जा (Diya Mirja)

Q 24. जॉइंट कॉम्प्रेहेसिव plan of action (JCPOA ) किस देश से सम्बंधित है. ?
Joint Comprehensive Plan of action (JCPOA) is related to which country?
Ans. ईरान (Iran)

Q 25. व्यापारियों के लिए पहली UPI बही खता को किस फिनटेक कंपनी ने लांच किया ?
Which FINTECH company launched the first UPI book deal for traders?
Ans. भारत (India)

Q 26. अंतर्राष्ट्रीय मोटरसाइकिल निर्माता संघ के उपाध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया ?
Who is the Vice President of the International Motorcycle Manufacturers’ Association?
Ans. राकेश शर्मा (Rakesh Sharma)

Q 27. जैव विविधता व पारिस्थितिकी तंत्र सेवा पर अंतरसरकारी विज्ञान निति Plateform (IPBES ) का मुख्यालय कहाँ स्थित है ?
Where is the headquarters of the Intergovernmental Science-Policy Platform (IPBES) on Biodiversity and Ecosystem
Services?
Ans. बान (जर्मनी)

Q 28. भारतीय मूल के लोगो की black lisk को समाप्त करने का फैसला किस मंत्रालय ने किया ?
Which Ministry did the decision to end the blacklist of Indian origin?
Ans. केंद्रीय गृह मंत्रालय (Central home ministry)

Q 29. फुटबाल राइटर्स एसोसिएशन द्वारा किसे 2019 का footballer of the year नामित किया ?
Who was named Footballer of the Year of 2019 by the Football Writers Association?
Ans. रहीम सटर्लिंग (Rahim Sterling)

Q 30. किस भारतीय गोल्फर ने वार्षिक इंडिया गोल्फ इंडस्ट्री एसोसिएशन अवार्ड्स में आउटस्टैंडिंग अचीवमेंट as a प्लेयर जीता ?
Which Indian golfer won the Outstanding Achievement as a Player at the annual India Golf Industry Association
Awards?
Ans. गगनजीत भुल्लर (Gaganjeet Bhullar)

About Yashhuu

GK Current Question Mix Practice Set 5 1I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment