GK Current Question Mix Practice Set 33

करंट gk स्टूडेंट इस वेबसाइट से पड़ सकते है राजस्थान gk नोट्स इन हिंदी,gk करंट अफेयर्स 2019, डेली करंट अफ़्फ़ैर्स इसमें आपको एक्साम्स के हिसाब से करंट gk मिल जायेगा अलग अलग पोस्ट के लिए अलग gk आपको मिल जायेगा स्टूडेंट इस वेबसाइट को विजिट करके नई करंट अफ़्फ़ैर्स प्राप्त कर सकते है या पीडीऍफ़ डाउनलोड कर सकते है अगर स्टूडेंट इसमें करंट अफेयर्स की जानकरी अपने ईमेल पर लेना चाहते है तो स्टूडेंट को सबसे पहले स वेबसाइट में रजिस्टर करना होगा उसके बाद कोई बे करंट gk की पोस्ट अपलोड होगी तो आपको ईमेल पर उसकी नोटिफिकेशन मिल जाएगी जिसे आप पड़ सकते है.

Q 71. FTII में T की फुल फॉर्म बताईये ?
Ans. टेलीविज़न

Q 72. “योगा दिवस ” कब मनाया जाता है
Ans. 21 जून

Q 73. चीन के स्टॉक बाजार का नाम क्या है ?
Ans. शंघाई कॉम

Q 74. Too Big Fail List आने वाला बैंक ?
Ans. SBI

Q 75. Barmunda Traingle किस महासागर पर स्थित है ?
Ans. अंटलांटिक महासागर

Q 76. एशिया महाद्रीप का एकमात्र देश जिसने समलैंगिक विवाह को मान्यता प्रधान की ?
Ans. ताईवान

Q 77. AK 47 बन्दूक क भारतीय वर्जन AK 203 कहाँ बनाई जा रही है ?
Ans. अमेठी

Q 78. बाफोर्स तोप का भारतीय संस्करण कोनसा है ?
Ans. शस्त्र

Q 79. विशव अस्थमा दिवस 2019 किस तारीख को मनाया है ?.
Ans. 5 मई

Q 80. सुशासन एक्सप्रेस रेलगाड़ी किसे जीवन पर चलती है ?
Ans. अटल बिहारी

CURRENT AFFAIRES (ENGLISH)

Q 1.    Tell us the full form of T in the FTII?
Ans.    The television

Q 2.    When “Yoga Day” is celebrated
Ans.    June 21

Q 3.    What is the name of China’s stock market?
Ans.    Shanghai com

Q 4. Too Big Fail List Come Bank?
Ans. SBI
Q 5. Barmunda Traingle is located on which ocean?
Ans. The Atlantic Ocean

Q 6. The only country of Asia Mahadiprat who recognized the status of gay marriage?
Ans. Taiwan

Q7. AK 47 shotgun’s Indian version of AK 203 is being made?
Ans. Amethi

Q 8. What is the Indian version of the Bofors cannon?
An. The weapon

Q 9. What date is celebrated on the date of Asthma Asthma Day 2019?
Ans. 5 May

Q 10. Who does the SUSPHASON Express train run on life?
Ans. Atal Bihari

Current gk students can get this website from Rajasthan gk Notes in Hindi, gk Current Affairs, 2019, Daily Current Affairs, in this you will get a Current GK in terms of different types of a different post for different posts. Students will visit this website by visiting New Get current offers or download pdf if the student wants to take the information of current affairs on their email, Must register first session website then a bay current gk of the post will be uploaded you may have that will get notifications by email.

[tdc_zone type=”tdc_content”][vc_row][vc_column][tdn_block_newsletter_subscribe title_text=”Subscribe to ours newsletter” btn_text=”Subscribe” tds_newsletter2-image=”1246″ tds_newsletter2-image_bg_color=”#c3ecff” tds_newsletter3-input_bar_display=”row” tds_newsletter4-image=”1247″ tds_newsletter4-image_bg_color=”#fffbcf” tds_newsletter4-btn_bg_color=”#f3b700″ tds_newsletter4-check_accent=”#f3b700″ tds_newsletter5-tdicon=”tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o” tds_newsletter5-btn_bg_color=”#000000″ tds_newsletter5-btn_bg_color_hover=”#4db2ec” tds_newsletter5-check_accent=”#000000″ tds_newsletter6-input_bar_display=”row” tds_newsletter6-btn_bg_color=”#da1414″ tds_newsletter6-check_accent=”#da1414″ tds_newsletter7-image=”1248″ tds_newsletter7-btn_bg_color=”#1c69ad” tds_newsletter7-check_accent=”#1c69ad” tds_newsletter7-f_title_font_size=”20″ tds_newsletter7-f_title_font_line_height=”28px” tds_newsletter8-input_bar_display=”row” tds_newsletter8-check_accent=”#ea7d00″ content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_newsletter=”tds_newsletter3″ tdc_css=”eyJhbGwiOnsiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==” tds_newsletter8-input_placeholder_color=”#ffffff” embedded_form_code=”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”][/vc_column][/vc_row][/tdc_zone]

Leave a Comment