GK Current Question Mix Practice Set 32

Current gk students can get this website from Rajasthan gk Notes in Hindi, gk Current Affairs, 2019, Daily Current Affairs, in this you will get a Current GK in terms of different types of a different post for different posts. Students will visit this website by visiting New Get current offers or download pdf if the student wants to take the information of current affairs on their email, Must register first session website then a bay current gk of the post will be uploaded you may have that will get notifications by email.

Q 51. हेमा मालिनी का लोकसभा क्षेत्र कोनसा है ?
Ans. मथुरा

Q 52. सन 2024 के ग्रीषम कालीन ओलिंपिक खेल का आयोजन कहाँ होगा ?
Ans. पेरिस , फ्रांस

Q 53. ओलिंपिक में भाग लेने वाली पहली महिला कौन थी ?
Ans. मैरीलीलारो

Q 54. कोहलापुरी चपल का GI टैग किस राज्य को मिला ?
Ans. कर्नाटक और महाराष्ट्र

Q 55. ओलिंपिक में पहला व्यक्तिगत गोल्ड मैडल किस भारतीय खिलाडी ने जीता ?
Ans. अभिनाब बिंद्रा

Q 56. खेल दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 29 अगस्त

Q 57. ओलम्पिक खेलो में भाग लेने वाला पहला भारतीय खिलाडी कोनसा था?
Ans. नार्मन पिचार्ड

Q 58. किस देश में स्तनधारी जीव की नयी प्रजाति खोजी गयी ?
Ans. क्रोसिका

Q 59. NPCI के चेयरमैन कौन है ?
Ans. विश्व मोहन महोपात्रा

Q 60. अटल आहार योजना का सम्बन्ध किस राज्य से है ?
Ans. महाराष्ट्र

Q 61. one नेशन one मोबिलिटी कार्ड लांच किया ?
Ans. नरेंदर मोदी

Q 62. NPCI में P की फुल फॉर्म क्या है ?
Ans. पेमेंट

Q 63. Bhim की फुल फॉर्म क्या होती है?
Ans. भारत इंटरफ़ेस फॉर मनी

Q 64. भारत का 1600 वां रेलवे स्टेशन जहाँ wifi लगा है ?
Ans. सैंटा क्रूज़ रेलवे स्टेशन

Q 65. भारत की पहली महिला IAS अन्ना रंजम मल्होत्रा का निधन कब हुआ ?
Ans. 17 saptember 2018

Q 66. UPSE के चेयरमैन कौन है?
ANS. अरविन्द सक्सेना

Q 67. PETA Person of the year 2018 किसे चुना गया ?
Ans. सोनम कपूर

Q 68. हिंदी के रचनाकार को दिया जाने वाला सम्मान है?
Ans. व्यास सम्मान

Q 69. भारत में साहित्य का सबसे बड़ा पुरुस्कार कोनसा है?
Ans. ज्ञानपीठ पुरुस्कार

Q 70. अंतर्राष्ट्रीय विधवा दिवस कब मनाया जाता है?
Ans. 23 जून

Current affairs in English

Q 1. What is Hema Malini’s Lok Sabha constituency?
Ans. Mathura
Q 2. Where will the Olympic Games of Greece celebrate 2024?
Ans. Paris, France

Q 3. Who was the first woman to participate in the Olympics?
Ans. Marililaro

Q 4. Which state got the GI tag of Kohlapuri Chapal?
Ans. Karnataka and Maharashtra

Q 5. Which Indian player won the first individual gold medal in the Olympics?
Ans. Abhinab Bindra
Q 6. Sports Day is celebrated?
Ans. August 29

Q 7. Which was the first Indian player to participate in the Olympic Games?
Ans. Norman Pichard

Q 8. In which country were the new species of mammalian species discovered?
Ans. Corsica

Q 9. Who is the Chairman of NPCI?
Ans. World Mohan Mohapatra

Q 10. Which state is associated with the Atal Diet Plan?
Ans. Maharashtra

Q 11. One launched Nation One mobility card?
Ans. Narendra Modi

Q 12. What is the full form of P in NPCI?
Ans. Payment

Q 13. What is the full form of Bhim?
Ans. Bharat Interface for Money

Q 14. 1600th railway station of India where wifi is located?
Ans. Santa Cruz Railway Station

Q 15. When has the first woman IAS Anna Ranjam Malhotra died?
Ans. 17 September 2018

Q 16. Who is the chairman of the UPSE?
Ans. Arvind Saxena

Q 17. PETA Person of the year 2018 Who was chosen?
Ans. Sonam Kapoor

Q 18. Is there any respect given to the creator of Hindi?
Ans. Diameter honor

Q 20. Which is the biggest award of literature in India?
Ans. Jnanpith Award

Q 21. International widow day is celebrated?
Ans. 23rd June

करंट gk स्टूडेंट इस वेबसाइट से पड़ सकते है राजस्थान gk नोट्स इन हिंदी,gk करंट अफेयर्स 2019, डेली करंट अफ़्फ़ैर्स इसमें आपको एक्साम्स के हिसाब से करंट gk मिल जायेगा अलग अलग पोस्ट के लिए अलग gk आपको मिल जायेगा स्टूडेंट इस वेबसाइट को विजिट करके नई करंट अफ़्फ़ैर्स प्राप्त कर सकते है या पीडीऍफ़ डाउनलोड कर सकते है अगर स्टूडेंट इसमें करंट अफेयर्स की जानकरी अपने ईमेल पर लेना चाहते है तो स्टूडेंट को सबसे पहले स वेबसाइट में रजिस्टर करना होगा उसके बाद कोई बे करंट gk की पोस्ट अपलोड होगी तो आपको ईमेल पर उसकी नोटिफिकेशन मिल जाएगी जिसे आप पड़ सकते है.

Leave a Comment