Current Gk Practice

GK Current Question Mix Practice Set 2

GK Current Question Mix Practice Set 2 –

Q11.मुख्‍य निर्वाचन अधिकारी ने दिव्‍यांजनों के लिए एनाजोरी नामक पहल की शुरूआत किस देश में हुई ?
In which country did the Chief Electoral Officer initiate the initiative called Anajori for the Handicamp?

Ans.- असम (Asam)

Q12. आंतकी संगठन की फंडिंग पर रोक लगाने के लिए किसके द्वारा प्रस्‍ताव पारित किया गया ?
Whose proposal and passage was passed to stop the funding of the organization?

Ans.- संयुक्‍त राष्‍ट्र सुरक्षा परिषद(Samyukur Nation Security Council)

Q13. ASSOCHAM ने सर्वश्रेष्‍ठ खेल संघ किसे घोषित किया ?
which was the best sports association, by ASSOCHAM?

Ans.- नेशनल राइफल एसोसिशन ऑफ इंडिया(National Rifle Association of India)

Q14.ऑक्‍सफोर्ड द्वारा बोडले मैडल 2019 किसको मिला ?
Who got the Bodle Model 2019 by Ox Ford?

Ans.- अमर्त्‍य सेन (Amarat Sean)

Q15. मोस्‍ट प्रोमिसिंग इंडिविजुअल 2019 का मार्का फेरल पुरूस्‍कार किसे दिया गया ?
Who was won the award of the Most Promising Individual from Marcha Feral award of 2019?

Ans.- मनु गुलाटी, अध्‍यापक (Manu Gulati, Superintendent)

Q16. सबसे लम्बी लवणीय गुफा की खोज किस देश में की गई है?
Which country had discovered the longest salty cave?

Ans.- इजराइल (Israil)

Q17. किस भारतीय संगठन ने फिनटेक स्टार्टअप के लिए रेगुलेटरी एनोड बाक्स की स्थापना करने का निर्णय लिया ?
Which Indian organization decided to set up the Regulatory anode Box for Finitech Startup?

Ans.- RBI

Q18. भारतीय हरित भवन परिषद (IGBC) ने किस रेलवे स्‍टेशन को गोल्‍ड रेटिंग दी ?
The Indian Green Building Council (IGBC) gave the Gold R rating to which railway station?

Ans.- विजयवाड़ा रेलवे स्‍टेशन (Vijayawada Railway Station)

Q19. इंडियन फिस्कल फेयर लिज्म किसके द़वारा लिखा गया ?
Who was writing the Indian Fiscal Fair Limit?

Ans.- डॉ. Yv रेडडी (Dr. Y.V. Reddi)

Q20. भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने हाल ही में मुद्रा व्युत्पन्न व्यापार सीमा को बढ़ा दिया है, जो निवासियों और विदेशी पोर्टफोलियो निवेशकों के लिए कितनी राशि है?
The Indian Reserve Bank (RBI) recently raised currency derivative trading limits to how much amount for residents and shareholders in international portfolios?

Ans.- $100 million

Current gk question, sbi po qustion, letest current gk, rrb group d question, bank current gk

Yashhuu

I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button