GK Current Question Practice Set 1

Contents

GK Current Question Practice Set 1


Q1. BCCI का नया तदर्थ अफसर किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the new ad hoc officer of BCCI?

Ans. डी.के. जैन (D.K. Jain)

Q2. 2018 ACM A.M.टूरिंग अवार्ड किसे दिया गया ?
Who gave the 2018 ACM A.M. Touring Award?

Ans. योशुआ बेंगियो, लाफ्री हिंस, यान लेकुर (Joshua Bengio, Laughri Hins Yan Lekur)

Q3. प्रफुल्ल राजगुरु किस राज्य से सम्बंधित थे ?
Prafulla Rajguru was related to which state?

Ans.- असम(Assam)

Q4. विश्‍व का सबसे उँचा पौलिंग स्‍टेशन कौनसा है ?
Which is the world’s highest polling station?

Ans.- ताशीगंग(Taashigang)

Q5. 2018 वैश्‍विक बहु आयामी निर्धनता सूचकांक किसने दिया ?
Who gave the global multidimensional poverty index?

Ans.- संयुक्‍त राष्‍ट्र विकास कार्यक्रम (United Nations Development Program)

Q6. वैश्‍विक उर्जा तथा co2 स्‍टेटस रिपोर्ट किसने जारी की है ?
Who has released the Global Energy and Co2 Status Report?

Ans. अंतर्राष्‍ट्रीय उर्जा एंजेसी (International energy agency)

Q7. पूर्वी अंटार्टिका में टोटेन ग्‍लेशियर के नीचे झील समूह की खोज किस देश ने की थी ?
Which country had previously discovered the lake community under Totten Gaultshire in Eastern Antarctica?

Ans. आस्‍ट्रेलिया (Australia)

Q8. मनुभाकर व सौरभ चौधरी किस खेल में प्रसिद् है ?
Manubakar and Saurabh Chaudhary are famous in which sport?

Ans. निशानेबाजी(Shooting)

Q9. 2024, पेरिस ओलिंपिक खेलो में कोनसे खेलो को शामिल किया जायेगा ?
Which play will be included in the Paris Olympic Games?

Ans.- स्‍केटबॉर्डिग, ब्रेकडांसिग, सर्फिग, स्‍पोर्ट क्‍लाइम्‍बिंग ( Skateboarding, braking, surfing, sports clothes, etc.)

Q10. शारदा कॉरिडोर योजना किस देश में शुरू की गई है ?
In which country is the Sharda Corridor scheme introduced?

Ans.- पाकिस्‍तान (Pakistan)

Current gk question available on this website you can check and Visit Practice 2 for more questions
current gk question, sbi po gk question

Leave a Comment