GK Current Question Mix Practice Set 11

GK Current Question Mix Practice Set 11

Q 71. Current minister of the State for Fishers, animal husbandry and dairying.?
फिशर्स, पशुपालन और डेयरी के राज्य मंत्री कोन है ।
Answer: Pratap chandra Sarangi(प्रताप चंद्र सारंगी )

Q 72. Based on the report of the Copernicus Change Climate Service, which year was the hottest June month of the year?
कॉपरनिकस चेंज क्लाइमेट सर्विस की रिपोर्ट के आधार पर , विश्वभर में किस साल का जून महीना सबसे ज़्यदा गर्म था ।
Answer: 2019

Q 73. Which state will host the 21st Commonwealth Table Tennis Championships?
कोनसा राज्य 21 वे राष्ट्रमंडल टेबल टेनिस चैंपियनशिप की मेजबानी करेगा
Answer: Odisha (ओडिशा)

Q 74. Who is The Governor of Telangana?
तेलंगाना का गवर्नर कौन है
Answer : E.S.L. Narasimhan (इ.स .ल .नरसिम्हन )

Q 75. Which is India’s largest retailer company?
भारत की कोनसी सबसे बड़ी रिटेलर कंपनी है
Answer : Reliance Retail(रिलायंस रिटेल )

Q 76. Which country did the ballistic missile JL-3 test from the submarine?
किस देश ने पनडुब्बी से बैलेस्टिक मिसाइल JL -3 का टेस्ट किया
Answer : China(चीन )

Q 77. Which department is taking the trail of trinater technology?
कोनसा डिपार्टमेंट त्रिनेत्र टेक्नोलॉजी का ट्रेल ले रहा है
Answer : Indian Railway(भारतीय रेलवे )

Q 78. Which bill has been passed recently in the Lok Sabha?
कोनसा बिल हाल ही में लोक सभा में पास किया गया है
Answer : teachers cadre bill 2019(शिक्षक संवर्ग बिल 2019)

Q 79. NASA’s Space Space Telescope has detected a new planet named L-98 -59?
नासा के किस स्पेस टेलेस्कोप ने L-98 -59 नाम का नए ग्रह का पता लगाया है
Answer : TESS(टेस्स )

About Yashhuu

GK Current Question Mix Practice Set 11 1I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment