Latest Posts

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz :  Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz : current GK English, latest current gk today,...

live attenuated SARS CoV 2 vaccine

live attenuated SARS CoV 2 vaccine Read Current Affairs in English live attenuated SARS CoV 2 vaccine : will be used in treatment of COVID-19 Virus.For...

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindi

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindiप्रिय छात्र, आज के करेंट अफेयर्स 8 अप्रैल 2020 को...

Today Current Affairs 8 April 2020

Today Current Affairs 8 April 2020:Latest Current Affairs with all basic data, Be the first to know...

Current Gk Practice GK Current Question Mix Practice Set 12

Q 11. योग दिवस पूरी दुनिया में कब मनाया जाता है?
Yoga Day is celebrated in the whole world When?
Ans. 21 जून (June 21 )

Q 12. हाल ही में नेपाल ने किस शेरपा ने रिकॉर्ड 24 वीं बार एवरेस्ट का सफल आरोहण (एवरेस्ट फतह )कर इक नया इतिहास रच दिया ?
Recently, Nepal’s Kiss Sherpa made a new history by making Everest’s Everest successful Everest for the 24th time?
Ans. शेरपा कामी रीता( Sherpa kami rita)

Q 13. फ्रैंच ओपन टेनिस टूर्नामेंट -2019 का पुरुष ख़िताब किसने जीता ?
Who won the men’s title of the French Open Tennis Tournament-2019?
Ans. राफेल नडाल (स्पेन ) (Rafael Nadal (Spain))

Q 14. प्रसिद्ध स्वेज़ नहर की वर्तमान लंबाई (उत्तरी और दक्षिणी एक्सेस चैनल सहित) क्या है?
What is the current length of the famous Suez Canal (including the Northern and Southern Access Channels)?
Ans. 193 किलोमीटर (193 kilometers)

Q 15. डायनेमो अविष्कार किसने किया था ?
Who invented the dynamo?
Ans. माइकल फैराडे(Michael Faraday)

Q 16. अ सूटेबल बॉय नामक चर्चित पुस्तक के लेखक कोण है?
Who is the author of a popular book known as Suitable Boy?
Ans. विक्रम सेठ(Vikram Seth)

Q 17. प्रथ्वीराज चौहान (पृथ्वीराज तृतीय ) ने किस वर्ष मुहमद गोरी ( शहाबुधीन गोरी )को पराजित किया था ?
In which year did Prithviraj Chauhan (Prithviraj III) defeat Muhammad Ghori (Shahabuddin Gori)?
Ans. 1191

Q 18. 15वें वित्त आयोग के अध्यक्ष कौन है ?
Who is the Chairman of the 15th Finance Commission?
Ans. एन. के. सिंह (N.K. SINGH)

Q 19. चंडीगढ़ के प्रसिद्ध गार्डन की नीव किसने रखी थी ?
Who laid the foundation of the famous Garden of Chandigarh?
Ans. नेकचंद सैनी (Neckchand saini)

Q 20 . वर्ष 2018 के लिए गांधी पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है? ?
Who has been awarded the Gandhi Award for the year 2018? ?
Ans. योहोई ससाकावा (जापान ) (Yohoi Sasakawa (Japan))

gk current affair 2019, Current Affairs (English), daily current affair gk student all current gk question available in this website student check this website and visit this website

Latest Posts

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz

Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz :  Current Affairs 8 April 2020 Daily Quiz : current GK English, latest current gk today,...

live attenuated SARS CoV 2 vaccine

live attenuated SARS CoV 2 vaccine Read Current Affairs in English live attenuated SARS CoV 2 vaccine : will be used in treatment of COVID-19 Virus.For...

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindi

Today Current Affairs 8 April 2020 in Hindiप्रिय छात्र, आज के करेंट अफेयर्स 8 अप्रैल 2020 को...

Today Current Affairs 8 April 2020

Today Current Affairs 8 April 2020:Latest Current Affairs with all basic data, Be the first to know...

Jobs Notifications 2020

Are You searching for jobs? so you are at the right place

Don't Miss

Current Affairs Quizs GK Daily 1 October 2019

Quiz Current Affairs GK Daily 1 October 2019If someone wants to prepare for all the current GK, then he can do the current government...

14 September 2019 Current Affairs

Current Affairs 14 September 2019 : Dear Students ,Today we have come with Current Affairs of 14 September 2019 . PrepareExams is giving you Daily...

GK Current Question Mix Practice Set 3

Q 1. किस भारतीय startup ने बिलियन एडटेक प्राइज 2019 जीता ? Which Indian Startup Wins the Billion Adtech Prize 2019? Ans. दोस्त एजुकेशन (Friend education)Q...

IMPORTANT AIRPORT

Students can learn about the Importance of Airport on this website. Which is the Kones...

August Important Day 2020

August Important Day 2020 : August is the Eighth month of the year. festivals, events of national and international importance comes in the August month....

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.