HomeDaily Current Affairs QuizsDaily Current Affairs Quiz 3 September 2022

Daily Current Affairs Quiz 3 September 2022

Daily Current Affairs Quiz 3 September 2022: it is based on Current Affairs 2022 and Important News. Current Affairs Quiz for Bank Exams 2022 questions will help candidates in scoring marks for the General Awareness Section of the upcoming exams like IBPS PO/Clerk Mains, SBI PO Mains and SEBI Grade A Prelims. every candidate must attempt the Current Affairs Quiz.

1)World Coconut Day is observed on which date?

A) 5 September
B) 2 September
C) 4 September
D) 3 September

Answer: B

Explanation: Every year, World Coconut Day is celebrated on September 2 across the world to emphasise and spread knowledge of the value and advantages of coconuts. Coconut also ranks among the most consumed fruits worldwide.

2) SBI Card launches —————————- in India.

A) Uphaar SBI Card
B) Welcome SBI Card
C) Madad SBI Card
D) Cashback SBI Card

Answer: D

Explanation: SBI Card has launched the ‘CASHBACK SBI Card’ in India, which is the industry’s first Cashback-focused credit card that enables cardholders to earn 5 per cent cashback on all online spending without any merchant restrictions. Consumers from tier 2 and 3 cities will be able to get CASHBACK SBI Card instantly through the digital application platform ‘SBI Card SPRINT’.

3) In which state, Nuakhai Festival is celebrated?

A) Odisha
B) Assam
C) UP
D) Bihar

Answer: A

Explanation: Nuakhai is an annual harvest festival which is celebrated a day after Ganesh Chaturthi in Odisha. the Festival of Nuakhai is celebrated to welcome the approaching new season and welcome the season’s new rice

4) Who is appointed as CMD of NHPC?

A) Vasudha Gupta
B) Rajesh Kumar Srivastava
C) Yamuna Kumar Chaubey
D) N Venudhar Reddy

Answer: A

Explanation: Yamuna Kumar Chaubey has been elected as Chairman and Managing Director of NHPC for three months beginning September 1st, 2022. He has replaced Abhay Kumar Singh. at present, Chaubey is serving as Director (Technical) in NHPC & has been given additional charge of the post of CMD for a period of 3 months till a regular incumbent joins the post. Abhay Kumar Singh retired as the Chairman and Managing Director (CMD) of the company with effect from August 31, 2022, upon attaining the age of superannuation.

5) Who is appointed as Interim New Chairman of ONGC?

A) Vasudha Gupta
B) Rajesh Kumar Srivastava
C) Yamuna Kumar Chaubey
D) N Venudhar Reddy

Answer: B

Explanation: Rajesh Kumar Srivastava was elected as the interim new Chairman and Managing Director (CMD) of the state-run Oil and Natural Gas Corporation Ltd (ONGC) and will take place of Alka Mittal, who was also an acting chief. 

6) Who is appointed as DG of News Services Division of AIR?

A) Vasudha Gupta
B) Rajesh Kumar Srivastava
C) Yamuna Kumar Chaubey
D) N Venudhar Reddy

Answer: A

Explanation: Indian Information Service officer Vasudha Gupta has been elected as the director general of the news services division of All India Radio. Gupta served as director general in the Press Information Bureau. Vasudha Gupta has assumed charge of her new post immediately and has replaced All India Radio Director General N Venudhar Reddy who was superannuated.

7) Who are the recipients of the 64th Ramon Magsaysay Award 2022?

A) Sotheara Chhim
B) Tadashi Hattori
C) Bernadette J. Madrid
D) All

Answer: D

Explanation: The Ramon Magsaysay Awards Foundation (RMAF) has announced 2022’s awardees in a global announcement ceremony and it is widely regarded as the “Nobel Peace Prize of Asia,” The 2022 Ramon Magsaysay Awardees includes Sotheara Chhim (Cambodia), Bernadette Madrid (Philippines), Tadashi Hattori (Japan) and Gary Bencheghib (Indonesia).

8) The Markham City of Canada named a Street after ———-.

A) Lata Mangeshkar
B) Jagjit Kaur
C) AR Rahman
D) Arijit Singh

Answer: C

Explanation: Oscar-winning music icon, AR Rahman received the honour of getting Canada’s Markham city’s street named after him. Music Composer AR Rahman is one of the most loved musicians in the world. he is also known as the ‘Mozart of Madras, Rahman has delivered several hit songs and compositions so far.

9) Who is the author of the book titled ‘Science Behind Surya Namaskar’?

A) Meghna Pant
B) Dr Kalubhai
C) Kanishk Tharoor.
D) Sannidhya Sharma

Answer: B

Explanation: Minister of State for AYUSH, Dr Munjpara Mahendrabhai Kalubhai released a book titled “Science Behind Surya Namaskar” during the Continuing Medical Education (CME) Programme 2022 

10) Theme of the World Coconut Day 2022?

A) Growing Coconut for a Better Future and Life
B) Growing Coconut for a Best Future and Life
C) Growing Coconut for a Future and Life
D) None

Answer: A

Explanation: The International Coconut Community chooses the World Coconut Day themes. in 2022, The World Coconut Day theme is “Growing Coconut for a Better Future and Life”.

******** End ********

★★★★  You Can Also Read  ★★★★

Computer Awareness Quiz Questions Set (Banking)
Read Daily Current Affairs Topic Wise
Daily Current Affairs Quiz (Current GK Test)
Static Gk Quiz Questions and Answers

📣 Prepare Exams is now on Facebook, Twitter, Instagram, YouTube Channel, and Google News to get all the latest News first Like, Follow and bookmark our website @ PrepareExams.com.

For all the latest Updates, download PrepareExams App.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles