Daily Current Affairs Quizs

Daily Current Affairs Quiz 3 August 2022

Daily Current Affairs Quiz 3 August 2022: it is based on Current Affairs 2022 and Important News. Current Affairs Quiz for Bank Exams 2022 questions will help candidates in scoring marks for the General Awareness Section of the upcoming exams like IBPS PO/Clerk Mains, SBI PO Mains and SEBI Grade A Prelims. every candidate must attempt the Current Affairs Quiz.

1)How much amount of Line of Credit, the Indian govt announced to provide the Maldives for the completion of development projects in a time-bound manner?

A) USD 100 million
B) USD 150 million
C) USD 200 million
D) USD 250 million

Answer: A

Explanation: India will provide a USD 100 million grant and a USD 400 million line of Credit for Male connectivity projects.

2) Who has been elected by the World Bank as the Country Director for India?

A) Mahmood A. Ayub
B) Michael J.Gillette
C) Auguste Tano Kouame
D) Bilsel Alisbah

Answer: C

Explanation: The World Bank has appointed Côte d’Ivoire national, Auguste Tano Kouame, as the Country Director for India. Auguste will serve for a period of five years and his term will come into effect from August 01, 2022.

3) Who is the author of the book titled “Lion of the Skies: Hardit Singh Malik, the Royal Air Force and the First World War”?

A) Neil Gaiman
B) Stephen Barker
C) Robin Sharma
D) Caroline England

Answer: B

Explanation: Stephen Barker who is the author of the “Lion Of The Skies: Hardit Singh Malik” Book, explains in great detail, how challenging it was for an Indian to serve in the British armed forces, fighting racial discrimination – both institutional and interpersonal.

4) Name of the Indian-origin professor who was honoured with the 2022 Global Energy Prize?

A) Hrudeep P Janardhanan
B) Ajeet Peter Dungdung
C) Indrajeet Mahatha
D) Kaushik Rajashekara

Answer: D

Explanation: Kaushik Rajashekara won the Global Energy Prize for 2022 for his contributions to transportation electrification and energy efficiency technologies while reducing power generation emissions. Kaushik Rajashekara is an Indian-origin professor of Engineering at the University of Houston, USA.

5) Who is the author of the book titled “Dangerous Earth: What we wish we knew about volcanoes, hurricanes, climate change, earthquakes and more”.

A) Ellen Prager
B) Helen Scales
C) Michael Boucher
D) Sylvia Earle

Answer: A

Explanation: Marine biologist Ellen Prager has released a book titled “Dangerous Earth: What we wish we knew about volcanoes, hurricanes, climate change, earthquakes and more”.

6) Who has been elected as the new Director General of Indo-Tibetan Border Police (ITBP), has replaced Sanjay Arora?

A) Homkar Amol Vinukant
B) Sujoy Lal Thaosen
C) Satya Narayan Pradhan
D) Manvinder Singh Bhatia

Answer: B

Explanation: Director General (DG) of the Sashastra Seema Bal (SSB) Mr Sujoy Lal Thaosen has been assigned with the additional charge as DG Indo-Tibetan Border Police (ITBP), his appointment will come into effect from August 01, 2022.

7) Where will the multinational air combat exercise “Pitch Black 2022” be held in August 2022 and India will join the exercise along with 16 other nations?

A) Singapore
B) United States
C) Australia
D) United Arab Emirates

Answer: C

Explanation: India will join the mega air combat exercise named “Pitch Black 2022” among 17 nations, which is to be held in the Northern Territory of Australia. the exercise will witness the participation of around 100 aircraft and 2,500 military personnel from 17 countries.

8) India and ———————- inked six agreements to further deepen the ties between the two nations.

A) the Maldives
B) Sri Lanka
C) Indonesia
D) Bangladesh

Answer: A

Explanation: Indian Prime Minister Narendra Modi and Maldivian President Ibrahim Mohamed Solih launched the “Greater Male connectivity projects in the Maldives”. both leaders also signed pacts to expand cooperation in several key areas which include cooperation in capacity building, cyber security, housing, disaster management and infrastructure development in the Maldives.

9) Which birth anniversary of Pingali Venkayya, the designer of India’s national flag was celebrated on August 2nd, 2022?

A) 143rd
B) 146th
C) 148th
D) 147th

Answer: B

Explanation: The Govt of India released a special commemorative postage stamp on Pingali Venkayya, the designer of the national flag, on August 2nd, 2022. The day of August 02, 2022, marks the 146th birth anniversary of Pingali Venkayya, the designer of India’s national flag. Prime Minister Narendra Modi will release the stamp will be during an event “Tiranga Utsav” organised by the Ministry of Culture at Indira Gandhi Stadium, in New Delhi, on the occasion of his 146th Birth Anniversary.

******** End ********

★★★★  You Can Also Read  ★★★★

Computer Awareness Quiz Questions Set (Banking)
Read Daily Current Affairs Topic Wise
Daily Current Affairs Quiz (Current GK Test)
Static Gk Quiz Questions and Answers

📣 Prepare Exams is now on Facebook, Twitter, Instagram, YouTube Channel, and Google News to get all the latest News first Like, Follow and bookmark our website @ PrepareExams.com.

For all the latest Updates, download PrepareExams App.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *