HomeCurrent Gk PracticeCurrent Gk Practice GK Current Question Mix Practice Set 14

Current Gk Practice GK Current Question Mix Practice Set 14

Q 31. सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय के प्राकृतिक भाषा अनुवाद के संदर्भ में राष्ट्रीय अभियान के लिए प्रस्तावित की गयी राशी ?
In the context of natural language translation of the Ministry of Information Technology, the amount proposed for the National
Campaign?
Ans. रु. 450 करोड़. (Rupee. 450 million)

Q 32. 11-13 अक्टूबर, 2019 से इस जगह पहली बार इंडिया इंटरनेशनल कोऑपरेटिव्हज ट्रेड फेयर (आईआईसीटीएफ़) आयोजित होने जा रहा है ?
India International Cooperatives Trade Fair (IICTF) is going to be held for the first time on October 11-13, 2019?
Ans. दिल्ली. (Delhi)

Q 33. आरबीआई की फ़ाइनेंष्यल स्टेबिलिटी रिपोर्ट के अनुसार, भारतीय रिजर्व बैंक द्वारा किए गए स्ट्रेस टेस्ट से पता चला है कि बैंकिंग क्षेत्र में परिसंपत्तियों की
गुणवत्ता में यह साल तक सुधार हो सकता है
According to the RBI’s Financing Stability Report, the Stress Test conducted by the Reserve Bank of India has shown that the
quality of assets in the banking sector can improve this year.
Ans. 2020.

Q 34. वह बैंक जिसने सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम (एमएसएमई) क्षेत्र के बैंक के मौजूदा ग्राहकों के लिए ‘क्लिक OD (ओवरड्राफ्ट)’ सुविधा शुरू की ?
The bank which introduced ‘click-od (overdraft)’ facility for existing customers of the micro, small and medium enterprise (MSME) sector?
Ans. यस बैंक. (Yes Bank)

Q 35. वह राज्य जहाँ पहली बार भारत में इम्प्रेस्ड टॉरटॉइज इम्प्रेस्ड टॉरटॉइज (मौनोरिया इम्प्रेसा) यह कछुए की दक्षिण पूर्व एशियाई वन प्रजाति पायी गयी ?
The state where for the first time, the Impressed Tortoise Improve Tortoise (Monoria Impressa) in India was found to be the South East Asian Forest
species of Turtle?
Ans. अरुणाचल प्रदेश. (Arunachal Pradesh.)

Q 36. 2021-2022 के लिए संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद (यूएनएससी) की गैर-स्थायी सदस्यता के लिए भारत की उम्मीदवारी को इस समूह ने सर्वसम्मति से
स्वीकृत किया ?
This group unanimously approved the candidature of India for non-permanent membership of UN Security Council (UNSC) for 2021-2022?
Ans. एशिया-प्रशांत समूह (55 सदस्य) (Asia-Pacific Group (55 members).

Q 37. व्यापार से संबंधित निवेश उपाय (टीआरआईएमएस) समझौते में कई प्रावधानों का उल्लंघन कर ऊर्जा क्षेत्र में अरबों डॉलर के अवैध अनुदान के मुद्दे पर
से उठा व्यापार विवाद यह देश के खिलाफ भारत विश्व व्यापार संगठन (डब्ल्यूटीओ) में जीत गया ?
Business dispute arising from the issue of illegal grant of billions of dollars in the energy sector in violation of many provisions in the Trade-Related
Investment Treaty (TRIMS) Agreement, did it win in the World Trade Organization (WTO) against India
against the country?
Ans. संयुक्त राज्य अमेरिका ( United States of America.)

Q 38. डीएनए प्रौद्योगिकी (उपयोग और अनुप्रयोग) विनियमन विधेयक-2019 के अनुसार, यह संस्थानों की स्थापना की जाएगी?
According to DNA Technology (Usage and Application) Regulation Bill, 2011, these institutions will be established
Ans. राष्ट्रीय और क्षेत्रीय डीएनए डेटा बैंक ( National and regional DNA data banks.)

Q 39. वह क्रिकेटर जिसने सिर्फ 416 पारियों में सबसे तेज 20,000 अंतरराष्ट्रीय रन बनाए
The cricketer who scored the fastest 20,000 international runs in just 416 innings?
Ans. विराट कोहली (Virat Kohli)

Q 40. संयुक्त राष्ट्र महासभा (यूएनजीए) के सदस्यों की कुल संख्या?
Total number of UN General Assembly (UNGA) members
Ans. 193

Gk’s question will prepare you for the government exam. Students in this website will find English in current, gk current affair 2019, daily current affair gk student check it new current daily and monthly gk and download gk in this website

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles