HomeCurrent Gk PracticeCurrent Gk Practice GK Current Question Mix Practice Set 13

Current Gk Practice GK Current Question Mix Practice Set 13

Q 21. लोकसभा के पहले स्पीकर कौन थे?
Who was the first speaker of the Lok Sabha?
Ans. गणेश वासुदेव मावलंकर (Ganesh Vasudev Mavalankar)

Q 22. वह समूहों के मच्छर जिनके द्वारा जापानी मस्तिष्क ज्वर प्रेषित होता है ?
Are mosquitoes of groups by which the Japanese brain fever is transmitted?
Ans. क्यूलेक्स. (Culex)

Q 23. भारतीय रिज़र्व बैंक (आरबीआई) का प्रमुख कार्यालय कहाँ है?
Where is the main office of the Reserve Bank of India (RBI)?
Ans. मुंबई (महाराष्ट्र). (Mumbai (Maharashtra))

Q 24. भारतीय रिजर्व बैंक के पहले गवर्नर कौन थे ?
Who was the first Governor of the Reserve Bank of India?
Ans. सर ओस्बोर्न स्मिथ (1935 – 1937) Sir Osborn Smith (1935 – 1937)

Q 25. भारतीय रिज़र्व बैंक के पहले भारतीय गवर्नर कोण थे ?
Who was the first Indian Governor of Reserve Bank of India?
Ans. सर सी. डी. देशमुख (1943 – 1949 ) Sir C. D. Deshmukh (1943 – 1949)

Q 26. विश्व मौसम विज्ञान संगठन (डबल्यूएमओ) ?
World Meteorological Organization (WMO)?
Ans. स्थापना वर्ष: 1950; मुख्यालय: जिनेवा (स्विट्जरलैंड) (Establishment year: 1950; Headquarters: Geneva (Switzerland)

Q 27. भारतीय तट रक्षक का स्थापना?
The establishment of the Indian Coast Guard?
Ans. 1978

Q 28. राज्य जहाँ जून 2019 में जापानी मस्तिष्क ज्वर (जेई) के मामले दर्ज किए गए ?
The state where the cases of Japanese brain fever (JE) were recorded in June 2019?
Ans. असम (Assam)

Q 29. 2019 में यूके-इंडिया रिलेशंस अवार्ड में आजीवन उपलब्धि पुरस्कार के विजेता?
Winner of the lifetime achievement award in the UK-India Relations Award in 2019?
Ans. सर मार्क तूली (ब्रिटिश पत्रकार) Sir Mark Tuli (British journalist)

Q 30. यूके-इंडिया रिलेशंस अवार्ड 2019 में ग्लोबल इंडियन आइकन ऑफ द ईयर पुरस्कार का विजेता कौन है?
Who is the winner of the Global Indian icon of the year award in the UK-India Relations Award 2019?
Ans. कुणाल नय्यर (ब्रिटिश भारतीय अभिनेता) (Kunal Nayyar (British Indian actor))

https://www.prepareexams.com/daily-current-affairs-eng/

you can check latest gk and current affairs, and bank exams prepare for this question Rajasthan gk notes in Hindi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles