GK Current quiz Question Mix Practice Set 49

 

आज हर युवा गवर्नमेंट एक्साम्स की तैयारी रहा है ताकि वह इक अछि जॉब को हांसिल कर सके अक्सर स्टूडेंट कोचिंग सेंटर को ज्वाइन करते रहे है ताकि वह वहां रहकर अच्छी तरह से पढ़ाई कर सके कुछ स्टूडेंट घर पर ही बैठकर तैयारी कर रहे है उनके लिए है यह वेबसाइट जो आपको फ्री में करंट अफेयर्स एंड गवर्नमेंट जॉब की नोटिफिकेशन को देता रहता है करंट अफेयर्स हर युवा या स्टूडेंट के लिए जरुरी हो गया है करंट अफेयर्स को हर गवर्नमेंट के अंदर इसका भी एक एक्साम्स लिया जाता है जिसमे सिर्फ करंट अफ़्फ़ैर्स व ओल्ड जीके को ही पूछा जाता है

current affairs in hindi

current affairs

Q 21. मकराना संगमरमर (मार्बल) पर्सिद स्थान है वह किस जिले में है ?
Ans. नागौर

Q 22. राजस्थान का राज्य गीत कोनसा है ?
Ans. केसरिया बालम

Q 23. राजस्थान के किस शहर का मूल नाम शिवपुरी था ?
Ans. सिरोही

Q 24. किस जिले का विभाजन कर हनुमानगढ़ जिले का निर्माण किया गया था ?
Ans. श्री गंगानगर

Q 25. पाकिस्तान और अफगानिस्तान के जो बिच रेखा उसे क्या कहा जाता है या क्या कहते है ?
Ans. डुरंड रेखा

Q 26. किस साहित्यकार को ज्ञानपीठ पुरुस्कार नहीं मिला है ?
Ans. टी. एन. शेषन

Q 27. भीलों की बोली का नाम क्या है ?
Ans. वागड़ी

Q 28. फूटबाल प्रतियोगिता बीसवीं विश्व कप किस देश ने जीती थी ?
Ans. जर्मनी

Q 29. जवाहर लाल नेहरू अंतर्राष्ट्रीय सदभावना पुरुस्कार नहीं मिला ?
Ans. मुहम्मद अलबरदेई

Q 30. तेलगाना में कोनसा जिला नहीं है ?
Ans. चित्तूर

Today every young government is preparing for exams so that it can join a good job, often joining student coaching centers so that they can study well while staying there and some students are sitting at home and preparing for them. This website, which keeps giving you free current affairs and government job notifications, is a must for every youth or student. Fears are also taken an example of it in every government, in which only the current officers and old GK are asked.
government exams, current affairs, current affairs in Hindi, current affairs pdf download

Yashhuuhttps://www.prepareexams.com
I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps etc.....

More from author

Related posts

Advertisment

Latest posts

Daily Current Affairs Quiz 30 May 2020

Daily Current Affairs Quiz 30 May 2020 Read Daily Current Affairs 30 May 2020 Hindi

‘Rozgar Setu’ scheme for skilled workers

Rozgar Setu scheme for skilled workers The Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan is going to...

Mukhyamantri Swarozgar Yojana

Mukhyamantri Swarozgar Yojana Uttarakhand chief minister, Trivendra Singh Rawat starts off the “Mukhyamantri Swarozgar Yojana” for returnee migrants.  it...

Today Top Current Affairs 30 May 2020 Hindi

Today Top Current Affairs 30 May 2020 Hindi Get Current Affairs 30 May 2020 PDF

Today Top Current Affairs 30 May 2020

Today Top Current Affairs 30 May 2020 Get Current Affairs 30 May 2020 PDF

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!