GK Current Question Mix Practice Set 7

Q 41. भारतीय मूल के व्यक्ति ने जापान में पहली बार चुनाव जीता
Person of Indian origin won the election for the first time in Japan
Ans. पुराणिक योगेंद्र

Q 42. इंडोनेशिया में रामायण की थीम पर डाक टिकट जारी किसने डिज़ाइन किया ?
Who designed the postage stamps on the theme of Ramayana in Indonesia?
Ans. बपक न्योमन नुआर्ता (Bappak Nyoman Nuarta)

Q 43. माइक्रो इंशोरेंस फ्रेमवर्क की समीक्षा के लिए IRDAI समिति के अध्यक्ष कौन है. ?
Who is the Chairman of the IRDAI Committee for Micro Insurance Framework Review?
Ans. सुरेश माथुर (Suresh Mathur)

Q 44. किस संगठन ने क़तर द्वारा विवादित एग्जिट वीजा सिस्टम समाप्त करने की घोषणा की ?
Which organization has announced the exit of the controversial exit visa system by Qatar?
Ans. अन्तर्राष्ट्रीय श्रम संगठन (International labor organization)

Q 45. मेडिसिन स्क्वायर गार्डन (न्यूयॉर्क) में कुश्ती लड़ने वाले पहले भारतीय पहलवान?
First Indian wrestler to fight wrestling in Medicine Square Garden (New York)?
Ans. बजरंग पुनिया (Bajrang Punia)

Q 46. आर्थिक पूंजी फ्रेमवर्क के लिए भारतीयरिज़र्व बैंक द्वारा समिति का गठन किया ?
For the financial capital framework, the committee constituted by the Reserve Bank of India?
Ans. बिमल जालान (Bimal Jalan)

Q 47. भारतीय हरित भवन परिषद (IGBC ) ने किस रेलवे स्टेशन को गोल्ड रेटिंग दी ?
The Indian Green Building Council (IGBC) gave the Gold Rating to which railway station?
Ans. विजयवाड़ा रेलवे स्टेशन (Vijayawada Railway Station)

Q 48. विशव स्वास्थ्य संगठन के द्वारा 15 सबसे प्रदूषित शहरो में 1st no.. ?
In the 15 most polluted cities by the World Health Organization, 1st no ..?
Ans. कानपूर (Kanpur)

Q 49. किस अंतरिक्ष एजेंसी ने हाल ही में Human एक्सप्लोरेशन रोवर चेलैंज 2019 का आयोजन किया ?
Which Space Agency has recently organized the Human Exploration Rover Challenge 2019?
Ans. नासा (Nasa )

Q 50. भारतीय संस्थान ने Banking And finance Sector क लिए 5G लैब लॉन्चेड की ?
Indian Institute Launched 5G Lab for Banking And Finance Sector?
Ans. IDRBT

About Yashhuu

GK Current Question Mix Practice Set 7 1

I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment