GK Current Question Mix Practice Set 10

GK Current Question Mix Practice Set 10

Q 1. राष्ट्रीय स्कवॉश प्रतियोगिता में महिला एकल वर्ग ख़िताब रिकॉर्ड 17 वीं बार किसने जीता ?
Who won the women’s singles title record for the 17th time in the National Squash Championship?
Ans. जोशन चिनप्पा (Joshan Chinappa)

Q 2. 17 वीं लोकसभा का स्पीकर किसे चुना गया ?
Who was the Speaker of the 17th Lok Sabha elected?
Ans. ओम बिड़ला (Om Birla)

Q 3. फेसबुक द्वारा किस क्रिप्टोकरेंसी की घोषणा की गई थी?
Which Cryptoccardiation was announced by Facebook?
Ans. लिब्रा (Libra)

Q 4. मिस इंडिया 2019 का ख़िताब किसने जीता ?
Who won the Miss India 2019 title?
Ans. सुमन राव (Suman Rao)

Q 5. फेनी ब्रिज किस राज्य में स्थित है?
Feni Bridge is located in which state?
Ans. त्रिपुरा (Tripura)

Q 6. नवीनतम फीफा रैंकिंग में भारतीय फूटबाल टीम किस स्थान पर है ?
Where is the Indian Football Team in the latest FIFA rankings?
Ans. 101

Q 7. बैटमिंटन खिलाडी ली चोंग वेई ने हल ही में सन्यास की घोषणा की थी वो किस देश से है ?
badminton player Li Chong Wei had announced the retirement in Hull, which country is he?
Ans. मलेशिया (Malaysia)

Q 8. किस उत्तरी अमेरिकी देश ने 2021 से एकल-उपयोग प्लास्टिक पर प्रतिबंध लगाने का फैसला किया?
Which North American country decided to ban single-use plastic from 2021?
Ans. कनाडा (Canada)

Q 9. भारत का पहला डायनासोर म्यूजियम व पार्क कहाँ स्थित है ?
Where is India’s first dinosaur museum and park located?
Ans. गुजरात (Gujarat)

Q 10. भारत ने लोथन में राष्ट्रीय समुद्री संग्रहालय स्थापित करने के लिए किस देश के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?
India signed an MoU with which country to establish the National Maritime Museum in Lothan?
Ans. पुर्तगाल (Portugal)

gk current affaires, gk new question, bank gk , rajasthan gk

About Yashhuu

GK Current Question Mix Practice Set 10 1I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Leave a Comment