HomeCurrent Gk PracticeGK Current Question Mix Practice Set 40

GK Current Question Mix Practice Set 40

In this website, students will get all the rated-related queries, which will present the Current News and Current Affairs. Current Affairs (English) Students can make good preparation from this website. daily current affair gk, Government Excellence students will get the Current GK 2019.gk current affair 2019

current affairs in Hindi

Q 31.   26 फरवरी 2019 को इंडियन एयरफोर्स ने बालाकोट (पाकिस्तान )में की गयी सर्जिकल स्ट्राइक क्या सांकेतिक कोड दिया ?

Ans.    आपरेशन बंदर

Q 32.   जो फेमिना मिस इंडिया 2019 चुनी गयी है जो थाईलैंड में आयोजित होने वाले मिस वर्ल्ड 2019 प्रतियोगिता में भारत का प्रतिनिधित्व करेंगी ?

Ans.    सुमन राव

Q 33.   प्रसिद्ध स्मारक ताजमहल किस नदी के किनारे है ?

Ans.    युमना नदी

Q 34.   भारत के पडोसी देश भूटान की राजधानी का क्या नाम है?

Ans.    थिम्फू

Q 35.   लोकसभा में अविशवास प्रस्ताव पेश करने के लिए न्यूनतम कितने सांसदों के समर्थन की आवश्यकता होती  है?

Ans.     50

Q 36.  दुनिया के सबसे ऊँचे झरने से गिरने वाले (वाटरफॉल ) का क्या नाम है ?

Ans.   एंजिल फॉल्स (वेनेजुएला )

Q 37.  लक्ष्याद्वीप ,अंडमान  और निकोबार को सम्मिलित करते हुए भारत की कुल तटीय रेखा की लम्बाई कितने किलोमीटर है?

Ans.   7516. 6 किमी

Q 38.  फिरोजाबाद किस वस्तु  के उत्पादन  के लिए विख्यात है?

Ans.    कांच की चूड़ियाँ

Q 39.  वर्षा की बूंद किसके कारण गोलाकार आकृति की होती है ?

Ans.   पृष्ठतनाव (सरफेस टेंशन ) के कारन

Q 40.  ओलम्पिक में पार्टीसिपेट करने वाली पहली भारतीय महिला जिमनास्ट कौन  है?

Ans.     दीपा करमाकर

currant affairs in engish

Q 1.   On February 26, 2019, what did the Indian Air Force give the signatory code of surgical strike in Balakot (Pakistan)?
Ans. Operation monkey

Q 2. Which Femina Miss India 2019 has been selected which will represent India in the Miss World 2019 competition held in Thailand?
Ans. Suman Rao

Q3. The famous monument Taj Mahal is on the banks of which river?
Ans. Yumna River

Q 4. What is the capital of India’s neighboring country Bhutan?
Ans. Thimphu

Q 5. In order to present a non-confidence motion in the Lok Sabha, how many MPs need support?
Ans. 50

Q 6. What is the name of the waterfall which is the world’s tallest spring?
Ans. Angel falls (Venezuela)

Q 7. How many kilometers is the length of India’s total coastline, involving Lakshadweep, Andaman, and Nicobar?
Ans. 7516. 6km

Q 8. Firozabad is famous for the production of which item?
Ans. Glass bangles

Q 9. What is the drop of rain due to the spherical shape?
Ans. Due to Surface Tension

Q 10. Who is the first Indian women gymnast to participate in the Olympics?
Ans. Deepa karmakar

 
इस वेबसाइट में स्टूडेंट को करंट से रेलेटेड सब क्वेश्चन मिल जायेंगे जिसमे करंट न्यूज़ एंड करंट अफ़्फ़ैर्स मिल जायेगा स्टूडेंट इस वेबसाइट से इक अच्छे तरीके से तैयारी कर सकते है गवर्नमेंट एक्साम्स की इसमें स्टूडेंट को करंट gk 2019 मिल जायेगा

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles