RRB Group D Practice Question Set 4

0
82

Q 41. संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद (यूएनएससी) के सदस्यों की कुल संख्या ?
Total number of members of the United Nations Security Council
Ans. 15 (5 स्थायी और 10 गैर-स्थायी) (15 (5 permanent and 10 non-permanent)

Q 42. संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद (यूएनएससी) के स्थायी सदस्य ?
Permanent members of the United Nations Security Council (UNSC)
Ans. रूस, ग्रेटब्रिटन, फ्रांस, चीन और संयुक्त राज्य अमेरिका (Russia, Great Britain, France, China and the United States)

Q 43. संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद (यूएनएससी) स्थापना वर्ष मुख्यालय?
United Nations Security Council (UNSC) Establishment Year?
Ans. 1945 न्यूयॉर्क, अमरीका (1945 New York, USA)

Q 44. भारत में राष्ट्रीय चिकित्सक दिवस कब मनाया जाता है?
When is National Doctor’s Day celebrated in India?
Ans. 1 जुलाई. (July 1st)

Q 45. भारतीय तटरक्षक बल के 23 वें प्रमुख कौन बने?
Who became the 23rd Chief of Indian Coast Guard?
Ans. कृष्णस्वामी नटराजन ( Krishnaswamy Natarajan)

Q 46. 1 जुलाई 2019 के बाद से, भारतीय रिजर्व बैंक इन ऑनलाइन विधि पर कोई शुल्क नहीं लगायेगा
Since 1 July 2019, the Reserve Bank of India will not charge any of these online laws.
Ans. रियल टाइम ग्रॉस सेटलमेंट सिस्टम (आरटीजीएस) और नेशनल इलेक्ट्रॉनिक फंड्स ट्रांसफर (एनईएफटी). ( Real Time Gross Settlement System
(RTGS) and National Electronic Funds Transfer (NEFT)

Q 47. यह विधि के तहत 2 लाख रुपए तक की राशि ऑनलाइन ट्रांसफर की जा सकती है?
Under this method, the amount up to Rs 2 lakh can be transferred online?
Ans. रियल टाइम ग्रॉस सेटलमेंट सिस्टम (आरटीजीएस) ( Real Time Gross Settlement System (RTGS)

Q 48. वह महाद्वीप जो जून-जुलाई 2019 में अब तक भीषण गर्मी और लू का सामना कर रहा है?
The continent that is facing the fierce heat and lu so far in June-July 2019?
Ans. यूरोप. (Europe)

Q 49. इन राष्ट्रों ने 29 जून को ओसाका में हुएँ जी-20 नेताओं के शिखर सम्मेलन में “डिजिटल अर्थव्यवस्था” पर “ओसाका ट्रैक” की चर्चा का बहिष्कार किया ?
These nations boycotted the discussion of “Osaka track” on “Digital Economy” at the Summit of G-20 leaders at Osaka on June 29?
Ans. भारत, दक्षिण अफ्रीका और इंडोनेशिया (India, South Africa and Indonesia)

Q 50. दुबई और मस्कट (340 किमी) के बीच दुनिया की सबसे छोटी ए380 उड़ान शुरू करने वाली एयरलाइन ?
The airline that started the world’s smallest A380 flight between Dubai and Muscat (340 km)?
Ans. एमीरेट्स एयरलाइन (Emirates Airline)

Gk’s question will prepare you for the government exam. Students can prepare current gk from this website. Our Web site may prove to be better for the student. gk current affair 2019, daily current affair gk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here