RRB Group D Practice Question Set 1

0
117

Q 1.भारत और श्री लंका को जोड़ने वाला पुल कोनसा है
Which bridge linking India and Sri Lanka is

Ans. एड्मस ब्रिज (Adamas Bridge)

Q 2. किस देश ने 2020 अंडर 17 वुमन फुटबॉल की मेजबानी की
Which country hosted 2020 Under 17 Woman Football
Ans. भारत
(India)

Q 3. एबेल पुरस्कार जीतने वाली पहली महिला कौन थी
Who was the first woman to win the Abel Prize
Ans. Karen uhlenbeck (करेन उहलेनबेक)

Q 4. मसाई जनजाति किस देश से सबंधित है ?
Masai tribe is related to which country?
Ans. Kenya (केन्या)

Q 5. 2019 G-20 शिखर सम्मलेन कंहा आयोजित किया जायेगा ?
2019 G-20 Summit will be organized in which country?
Ans. ओसका (जापान) Osaka (Japan)

Q 6. इंडिया गेट को किसके द्वारा डिज़ाइन किया गया है ?
India Gate is designed by whom?
Ans. एडविन लुटियन (Edwin Lutyens)

Q 7. फ्लेमिंगो त्यौहार भारत के किस राज्य में मनाया जाता है ?
The Flamingo festival is celebrated in which Indian state?
Ans. आंध्रप्रदेश (Andra Pradesh)

Q 8. रंगभूमि के रचियता कोन है ?
Who is the writer of the RANGBHUMI?
Ans. प्रेमचंद (premchand)

Q 9. पहले कॉमन वेल्थ गेम कब आयोजित हुए
When was the first Common Wealth Game held?
Ans. 1930

Q 10 . पिचवारम मैंग्रोव वन किस राज्य में स्थित है ?
Pichavaram Mangrove Forest is situated in which state?
Ans. तमिलनाडु (Tamil Nadu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here