Current Gk Practice

GK Current Question Mix Practice Set 4

GK Current Question Mix Practice Set 4

Q 11. जलवायु आपातकाल घोषित करने वाला विशव का 2nd देश कोनसा है ?
What is the 2nd country of what is declared a climate emergency?
Ans. आयरलैंड (Ireland)

Q 12. किस भारतीय सशसत्र बल ने 2019 को year of nent of kin के रूप में मनाने का निर्णय लिया
Which Indian Armed Forces decided to celebrate 2019 as the year of nent of kin
Ans. भारतीय थल सेना (Indian army)

Q 13. विशव स्वास्थ्य संगठन ने औद्योगिक ट्रांस- फैट को समाप्त करने के लिए किस संगठन के साथ समझौता किया ?
Which organization did the agreement with the Vishva Swasthya Sanstha to end industrial trans-fat?
Ans. IFBA (Beverages)

Q 14. कोंकण रेलवे कारपोरेशन लिमिटेड का मुख्यालय कहाँ है ?
Where is the headquarters of Konkan Railway Corporation Limited?
Ans. नवी मुंबई (Navi Mumbai)

Q 15. लाइट स्पोर्ट्स aircrafit में अटलांटिक महासागर को अकेले पर करने वाली वर्ल्ड की पहली महिला कौन थी ?
Who was the world’s first woman to do the Atlantic Ocean alone in light sports aircraft
Ans. आरोही पंडित (Arohi Pandit)

Q 16. भारत को किस वर्ष के लिए GFDRR के कसल्टेटिव ग्रुप का सह- अध्यक्ष चुना ?
For which year India chose Co-Chair of GFDRR’s Consultative Group
Ans. 2020

Q 17. cwc 2019 के लिए afganisthan की ऑफिसियल स्पॉन्सर कोनसी भारतीय कंपनी है ?

Ans. अमूल (Amul)

Q 18. किस कंपनी ने विशव का सबसे अधिक रेजुलेशन वाला इमेज सेंसर लांच किया?
Which company launched the World’s more regulation image sensor?
Ans. (Samsung)

Q 19. किस देश ने फेक न्यूज़ के प्रचार को अपराध घोषित किया ?
Which country declared the promotion of Fake News as an offence?
Ans. सिंगापूर (Singapur)

Q 20. किस गोल्फर को अमेरिकी राष्टपति द्वारा प्रेसिडेशियल मैडल of फ्रीडम 2019 से सम्मानित किया गया ?
Kiss Golfer was awarded the Presidential Medal of Freedom 2019 by the U.S. President?
Ans. टाइगर बुडस (Tiger Buds)

Yashhuu

I love To Write Articles, I Write articles in many fields technology, news, educations, exams, gadgets reviews, coding, Apps. Facebook

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button