GK Current Practice Set 54 English

0
42

current affairs 2019

currrent affairs in english

currentaffairs2020

                                    Read more and go further

From the point of view of general knowledge or current affairs questions for other students as well as other students for the various types of competitive examinations to be held in the country in the year 2019, these questions will prove useful for students preparing for every type of subject. One of which is current affairs, it is very important to study this subject. Most of the subjects have to work due to which they are spread in exams. After that, it became very important to study the current affairs questionnaire will be available on every website on the students today, if we talk about current ferrous, then we can also tell the news. Whatever is happening around us or something is happening inside the current affairs. And it is very important for the student to study


Q  1. Who has been appointed the new Praband Director MD of International Monetary Fund with effect from 1 October 2019?

Ans.      Kristalina Georgieva

 

Q  2. At which place in the year 1922, Mahatma Gandhi withdrew the non-cooperation movement due to the violent incident?

Ans. Theft

 

Q  3.Who is the author of the famous book ‘The Blue Umbrella’?

 

Ans.  Rasikan Bond

 

Q  4.    Which dynasty established its religious capital at Khajuraho in Madhya Pradesh included in the UNESCO World Heritage List?

Ans.   Chandel Dynasty

 

Q  5.   The city of Hyderabad is situated on the banks of which river?

ans.   Musi River

 

q  6.    Who administered the oath of office of Vice President of India?

Ans.   President of India

 

Q  7.    Which scientist proved the existence of the nucleus of an atom

by the Gold File Experiment?

Ans.    Ernest Rutherford

 

Q  8.    Which country has been ranked first in the Human Development List-2018 released by the United Nations Development Program?

Ans.    Norway

 

Q  9.    Who invented the sport of basketball?

Ans.    James NeSmith

 

Q  10.   What is the minimum support price (MSP) associated with?

Ans.   From agricultural produce


 

वर्ष 2019 में देश में आयोजित होने वाली विभिन प्रकार की प्रतियोगी परीक्षाओं में शामिल होने वाली उम्मीदवारों के साथ ही अन्य स्टूडेंट्स ले लिए सामान्य ज्ञान या करंट अफेयर्स क्वेश्चन की द्रष्टि से ये क्वेश्चन उपयोगी साबित होंगे स्टूडेंट हर प्रकार के सब्जेक्ट की तैयारी करते है. जिसमे से इक है करंट अफेयर्स इस सब्जेक्ट को पड़ना बहुत ही जरूरी है. ज्यादातर इस सब्जेक्ट को काम पड़ते जिसके कारन वह एक्साम्स में फ़ैल हो जाते है. जिसके बाद वह पड़ना बहुत ही जरुरी हो गया करंट अफेयर्स क्वेश्चन आज स्टूडेंट को हर वेबसाइट पर उपलब्द हो जायेंगे कर्रेंट फैरस की बात करें तो करंट हम न्यूज़ को भी कह सकते है। जो हमारे आसपास घटना हो रही है या कोई कार्य हो रहा है वो करंट अफेयर्स के अंदर आता है. और स्टूडेंट को पड़ना बहुत ही जरुरी है
current affairs 2019, current affairs in english, current affairs 2020, current affairs gk