Daily Current Affairs Quiz 7 October 2022

Daily Current Affairs Quiz 7 October 2022: Students will be searching for the Current Affairs Quiz for Bank Exams 2022, so you have come to the right place. on this page, you will get the Current Affairs Quiz along with the Answers, Explanations, and Static Points. aspirants can practice and gain more marks in the State Government Exams or any other Competitive Exams through the Latest Current Affairs Quiz 2022.

READ || DAILY CURRENT AFFAIRS – DATE-WISE

Contents

7th October Current Affairs Quiz for Bank Exams 2022

Q1. The Election Commission launched a year-long voter awareness program on All India Radio, name of the program?

(a) Voter Junction
(b) Matadata Junction
(c) Radio Junction
(d) Election Junction
(e) Awareness Junction

Q2. As per the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) Report 2022, India’s economic growth will be ———- in 2022 from 8.2% in 2021.

(a) 7.7%
(b) 6.7%
(c) 5.7%
(d) 4.7%
(e) 6.3%

Q3. Who was elected as Chairman and Managing Director of Gas Authority of India Limited (GAIL)?

(a) Rajesh Verma
(b) Vijay Jasuja
(c) Vinayak Godse
(d) N S Rajana
(e) Sandeep Kumar Gupta

Q4. Who was nominated as Director General of the Indian Ordnance Factory Service (IOFS)?

(a) Rajesh Talwar
(b) Alok Chakrawal
(c) Ramesh Kandula
(d) Sanjeev Kishore
(e) Brijesh Gupta

Q5. Name of the person who has received the American Geophysical Union’s Devendra Lal Memorial Medal 2022?

(a) Aruna Lal
(b) Rajiv Kumar
(c) Raj Shukla
(d) Alvaro Lario
(e) Roxy Koll

Q6. World Teachers’ Day is observed on which date?

(a) 6th October
(b) 7th October
(c) 5th October
(d) 3rd October
(e) 4th October

Q7. UNESCO launched a list documenting 50 iconic Indian heritage textiles in October 2022, Thigma or wool tie and dye related with?

(a) Ladakh
(b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Assam
(e) Kerala

Q8. Name of the Indian bank that has announced to the adoption of 30 remote villages across India under the 4th phase of the ‘Gram Seva’ program.

(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) State Bank of India
(d) Indian Bank
(e) Bank of Baroda

Q9. National Payments Corporation of India signed an MoU with which country to launch the Rupay debit card in their country?

(a) UAE
(b) Kuwait
(c) Qatar
(d) Oman
(e) Jordan

Q10. Who won UNHCR’s Nansen Refugee Award?

(a) Angela Merkel
(b) Ameen Jubran
(c) Saleema Rehman
(d) Rozma Ghafouri
(e) Alberto Cairo

Q11. What is The theme of World Teachers’ Day 2022?

(a) Teachers at the Heart of Education Recovery
(b) Teachers: Leading in crisis, reimagining the future
(c) The Transformation of Education Begins with Teachers
(d) Young Teachers: The Future of the Profession
(e) The right to education means the right to a qualified teacher

Q12. The Election Commission of India has declared —————- as a ‘National Icon’.

(a) Aamir Khan
(b) Pankaj Tripathi
(c) Madhuri Dixit
(d) Rekha
(e) Urmila Matondkar

Q13. President Droupadi Murmu launched an initiative ‘herSTART’ to support women-led startups in which state?

(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Uttar Pradesh
(d) Gujarat
(e) Sikkim

Q14. Name of the company launched a comprehensive health insurance plan called ‘Activ Fit’ for young and healthy adults?

(a) IFFCO Tokio General Insurance
(b) The Oriental Insurance Company
(c) Aditya Birla Health Insurance
(d) Bajaj Allianz General Insurance
(e) ICICI Prudential Life Insurance

Q15. Carolyn Bertozzi, Morten Meldal & Barry Sharpless received the Nobel Prize for Chemistry 2022 for their work on?

(a) Asymmetric Organocatalysis
(b) Lithium-ion batteries
(c) DNA repair
(d) Click chemistry
(e) Genome Editing

7th October Current Affairs Quiz Solutions

  1. B
  2. C
  3. E
  4. D
  5. E
  6. C
  7. A
  8. C
  9. D
  10. A
  11. C
  12. B
  13. D
  14. C
  15. D

★★★★  You Can Also Read  ★★★★

Computer Awareness Quiz Questions Set (Banking)
Read Daily Current Affairs Topic Wise
Daily Current Affairs Quiz (Current GK Test)
Static Gk Quiz Questions and Answers

📣 Prepare Exams is now on Facebook, Twitter, Instagram, YouTube Channel, and Google News to get all the latest News first Like, Follow and bookmark our website @ PrepareExams.com.

For all the latest Updates, download PrepareExams App.

******** End ********

Leave a Comment