HomeDaily Current Affairs QuizsDaily Current Affairs Quiz 10 August 2022

Daily Current Affairs Quiz 10 August 2022

Daily Current Affairs Quiz 10 August 2022: it is based on Current Affairs 2022 and Important News. Current Affairs Quiz for Bank Exams 2022 questions will help candidates in scoring marks for the General Awareness Section of the upcoming exams like IBPS PO/Clerk Mains, SBI PO Mains and SEBI Grade A Prelims. every candidate must attempt the Current Affairs Quiz.

1)Which edition of the biennial defence exhibition called DefExpo-2022 is scheduled to be held in Gandhinagar, Gujarat?

A) 13th
B) 10th
C) 11th
D) 12th

Answer: D

Explanation: India’s flagship defence exhibition named ‘DefExpo-2022’ has been scheduled to hold in Gandhinagar, Gujarat and the 12th Defence Expo will be conducted from October 18 to 22, 2022. DefExpo 2022 is the 12th edition of the prestigious biennial defence exhibition and will be a five-day event including three business days and two public days.

2) Which company launched an initiative ‘India ki Udaan’ in collaboration Ministry of Culture to celebrate the achievements of India in its journey of 75 years since Independence?

A) Google
B) Microsoft
C) Meta
D) none

Answer: A

Explanation: Google launched ‘India Ki Udaan’ in collaboration with the Ministry of Culture to mark 75 years of Independence and the project was executed by Google Arts & Culture to celebrate the country’s achievements and is “themed on the unwavering and undying spirit of India over these past 75 years”.

3) International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on which date?

A) August 9th
B) August 10th
C) August 11th
D) August 8th

Answer: A

Explanation: International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on 9th August every year. this day aims to protect the rights of the indigenous population. also, this day recognizes the achievements and contributions that indigenous people make to improve world issues such as environmental protection.

4) Ex Vajra Prahar 2022 is a joint special forces exercise between India and which country?

A) Russia
B) Sri Lanka
C) Singapore
D) United States

Answer: D

Explanation: The India-US Joint Special Forces exercise “Ex Vajra Prahar 2022”, commenced on August 08, 2022 at the Special Forces Training School in Bakloh, Himachal Pradesh. Ex Vajra Prahar 2022 is the 13th edition of the annual exercise by the US and India Special Forces.

5) PM Narendra Modi recently headed the which edition of Governing Council meeting of NITI Aayog in New Delhi?

A) 5th
B) 9th
C) 7th
D) 11th

Answer: C

Explanation: On August 07, 2022, Prime Minister Shri Narendra Modi headed the 7th meeting of the Niti Aayog Governing Council in New Delhi. The last two meetings were conducted through video conference due to covid. in 2022, It was the first in-person assembly of the Council since July 2019. 23 Chief Ministers, 3 Lieutenant Governors and 2 Administrators and Union ministers joined the meeting.

6) ICC selected as the ICC Men’s Player of the Month for July 2022?

A) Mohammad Nawaz
B) Prabath Jayasuriya
C) Kasun Rajitha
D) Abdullah Shafique

Answer: B

Explanation: The International Cricket Council (ICC) has selected Sri Lankan spinner Prabath Jayasuriya ICC Men’s Player of the Month for July 2022 and England’s emerging all-rounder Emma Lamb has been declared as ICC Women’s Player of the Month for July 2022.

7) When is International Biofuel Day celebrated?

A) August 10
B) 1st Sunday in August
C) 1st Saturday in August
D) August 09

Answer: A

Explanation: World Biofuel Day is observed on 10 August every year across the world to raise awareness about the use of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. this day also highlights the various efforts made by Govt in the biofuel sector.

8) 2022 International Telecommunication Union (ITU) Regional Standardization Forum (RSF) for Asia and Oceania region was held in?

A) Singapore
B) Jakarta
C) New Delhi
D) Muscat

Answer: C

Explanation: Ministry of Communication, Government of India hosted the International Telecommunication Union (ITU) Regional Standardization Forum (RSF) for Asia and Oceania region on 08 August 2022 in New Delhi, as a part of the celebrations of Azadi ka Amrit Mahotsav. 

9) V. Pranav is the —————- Chess Grandmaster of India.

A) 75th
B) 76th
C) 77th
D) 78th

Answer: A

Explanation: 16-year-old Chennai boy, V. Pranav, has emerged as the 75th Chess Grandmaster of India and achieved the feat of securing his 3rd and final GM norm on August 07, 2022, in Romania during the Limpedea Open.

10) When is Nagasaki Day celebrated?

A) August 10
B) August 08
C) August 07
D) August 09

Answer: D

Explanation: Hiroshima Day (Also known as Anti Nuclear Day/ Nagasaki Day) takes place every year on August 6th to commemorate the day in August 1945 when an atomic bomb was dropped on the Japanese city of Hiroshima on August 6th, 1945 by the United States, followed a few days later by another drop on the city of Nagasaki on August 9th.

******** End ********

★★★★  You Can Also Read  ★★★★

Computer Awareness Quiz Questions Set (Banking)
Read Daily Current Affairs Topic Wise
Daily Current Affairs Quiz (Current GK Test)
Static Gk Quiz Questions and Answers

📣 Prepare Exams is now on Facebook, Twitter, Instagram, YouTube Channel, and Google News to get all the latest News first Like, Follow and bookmark our website @ PrepareExams.com.

For all the latest Updates, download PrepareExams App.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles