HomeCurrent Gk PracticeCurrent Gk Practice GK Current Question Mix Practice Set 17

Current Gk Practice GK Current Question Mix Practice Set 17

Q 10. भारत में कौनसा वायरस आ गया है?
Which virus has arrived in India?
Ans. Nipah (fruit bats)

Q 11. सबसे पहले यह वायरस मलेशिया में चमगादड़ और सुअर द्धारा फैला ?
Firstly this virus spreads through bat and pig in Malaysia.

Q 12. साल 2018 में सबसे ज्‍यादा रिकॉर्ड बीमारियाँ कौनसी है ?
Which is the highest recorded disease in the year 2018?
1. Combridge – Nomophobia(Mobile)
2. Oxford – Toxic
3. Dictionary – Misinformation

Q 13. केरल के सी.एम. कौन है ?
Kerala’s CM Who is it ?
Ans. पी विजया (P Vijaya)

Q 14. दुनिया का सबसे बड़ा एयरप्‍लान
World’s largest airplane?
Ans. Roc. Wingspan airplane, U.S.A.

Q 15. 3 जून से 7 जून तक RBI का वित्‍तिय साक्षरता सप्‍ताह का थीम क्‍या था ?
What was the theme of the Financial Literacy Week
of RBI from June 3 to June 7?
Ans. Farmer, Finacial Literacy Week.

Q 16. सबसे तेज 11000 रन बनाने वाले बल्‍लेबाज का क्‍या नाम है?
What is the name of the fastest batsman who scored 11000 runs?
Ans. विराट कोहली (Virat Kohli)

Q 17. बिहार के किस शहर में 112 बच्‍चों की मौत बुखार से हुई ?
In which city of Bihar, 112 children died due to fever?
Ans. मुजफरपुरा (Muzaffarpur)

Q 18. अब तक कुल कितने भारत रत्‍न पुरूस्‍कार दिये गए हैं?
How many Bharat Ratna Prizes have been given so far?
Ans. 48

Q 19. हाल ही में दिये गए भारत रत्‍न पुरूस्‍कार?
Recently given a Bharat Ratna Award?
Ans. 46 – नाना जी देशमुख
47 – भूपेन हजारिका
48 – प्रणब मुखर्जी

Q 20. उड़ीसा के वीलर इस्‍लैण्‍ड का नया नाम क्‍या है ?
What is the new name of Veer Island of Orissa?
Ans. A.P.J. अब्‍दुल कलाम जी

The student may have to worry about current affairs. This website may prove to be a bit of a problem for the student. You can get the bank’s confirmation in the bank and you can get a Current Aff. Rajasthan gk notes in Hindi, gk current affair 2019, Current Affairs (English), Current Affairs (Hindi)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisement

Latest Articles